Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel: “İlaçta yaşanan sıkıntının sebebi yüksek döviz kuru, asıl çözüm için yerli üretim gerekli”

İlaç piyasasında sıkıntılar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl döviz kurunun yükselmesiyle başlayan ilaç krizi, tam olarak çözülebilmiş değil. Hayati öneme sahip olan ameliyat sonrası kan pıhtılaşmasını engellemek için hastalara verilen ilaçtan, kan sulandırıcı iğneye, göz damlasından psikiyatri alanına kadar birçok ilacın piyasada bulunması zorlaşıyor.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel, Euro kurunun yükselmesi nedeniyle birçok firmanın üretim ve ithalat yapmadığını söyledi. 

Padel, “İlaç fiyat kurları devlet tarafından belirleniyor. Devletin uyguladığı sabit euro kuru 2,80’lerden 3,40’a çıkmıştı geçen sene. İlacı aldığınız zaman her euro karşılığında 3,40 TL veriyorsunuz. Bu sebeple birçok firma üretim ve imalat aşamasında sıkıntı yaşıyor.  Çünkü bizim yerli üretim yaptığımız ürünlerin yüzde 75’inin hammaddesi ithal. Euro kuru nedeniyle bir çok firma zarar ettiğini söylüyor” dedi.  

Geçen yıl ilaç temininde yaşanan sıkıntıların benzerinin bu yıl da olabileceğini söyleyen Padel, “Her sene neredeyse eylül ayında başlayıp, şubat ayı sonuna kadar süren sıkıntılar olacaktır. Çünkü şubat ayında fiyatlar belli oluyor. Bu sene de sıkıntılar olacak gibi gözüküyor”  dedi.

İlaç krizinin çözümünde yerlileşmek gerektiğini söyleyen Padel; “Çözüm ücretlendirme politikasının güncellenmesi. Ama asıl olarak yerlileşme gereklidir. Yerli üretim dediğimiz ürünlerin yüzde 75’inin hammaddesi ithal. Çok fazla dışa bağımlıyız. Euro 7’lere çıktığı zaman da kimse 3,40’tan ilaç getirmez” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.