Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Hayri Kırbaşoğlu, Erdoğan’ın “Sigara haramdır” sözlerini yorumladı: “Popülist bir gündem değiştirme çabası”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ekim Pazar günü 11. Rize Tanıtım Günleri kapsamında düzenlenen “Bırakalım Sigarayı, İçelim Rize Çayı” programına katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada sigaranın zararlarından şu sözlerle bahsetti:

“Bu melaneti bırakalım, kendi kendimize zarar veriyoruz. Hem kasaya, hem keseye, hem vücuda. Yazıktır, günahtır. Bu israf. Ben cumhurbaşkanı olarak sevdiklerime diyorum ki; inanın bu haramdır. Diyanet İşleri Başkanımız da söyledi. ‘Haramdır’ dedi. Niye? Kasaya, emanet-i ilahi olan bu vücuda zararı var mı? Var. Doktorlar da burada. Öyleyse haram.”

Erdoğan’ın Diyanet İşleri Başkanı’nı da referans göstererek sigaranın haram olduğuna dair söylemleri özellikle sosyal medyada tepki gördü.

“100 maddelik sorunlar listesi olsa, sigara o listeye bile giremez”

Medyascope‘a konuşan ilahiyat profesörü Hayri Kırbaşoğlu ise bu konunun teolojik olarak tartışmalı olduğunu, bazı ilahiyatçıların kişisel görüş olarak sigaranın haram olduğunu savunduğunu fakat dini herhangi bir kaynakta sigaraya dair bir ibare bulunmadığını, genel görüş olarak sigaranın sağlığa zararlı olması sebebiyle “mekruh” kabul edildiğini söyledi.

Prof. Hayri Kırbaşoğlu, sigara ile mücadelenin sağlık açısından devlet politikası olarak benimsenmesinin yerinde olduğunu, fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyanet İşleri Başkanını referans göstererek bunu yapmasının doğru olmadığını, cumhurbaşkanının tüm yurttaşları kapsayan söyleme sahip olması gerektiğini, “haram” kavramının inanmayanlar için bir şey ifade etmediğini ve bunun bir dayatma olduğunu söyledi.

Ülke gündeminin çok yoğun olduğunu ve ülkede pek çok sorun bulunduğunu söyleyen Kırbaşoğlu, “Sigaraya varıncaya kadar başka haram yok mu? Zulüm, haksızlık, rant, yolsuzluk, ihalelere fesat karıştırma haram değil midir örneğin? Bunlarla mücadele için ne Cumhurbaşkanı’nın ne Diyanet’in seferber olduğunu görmedik. Türkiye’deki Müslümanlar’ın sorunlarından oluşan yüz maddelik bir liste yapsanız sigara bir sorun olarak o listeye girmeyebilir bile, girse de sonlarda yer alır.  Bunun gündeme gelmesi popülist bir gündem değiştirme çabasıdır” dedi.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.