Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Johnson 12 Aralık’ta erken seçim istiyor, muhalefet mütereddit

Avrupa Birliği’nden (AB) Brexit için yeni bir erteleme tarihi bekleyen İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, erken seçim çağrısı yaptı. Geçen hafta Brüksel’le mutabık kaldığı AB’den çıkış anlaşmasını, daha önce 31 Ekim olarak belirlenen Brexit tarihinden önce parlamentodan geçirmesi yolu tıkanan Johnson, 12 Aralık’ta erken seçim yapmak istediğini duyurdu.

Johnson’ın ilgili önergeyi pazartesi günü (28 Ekim) parlamentoya sunması gerekiyor. Önergenin kabulü içinse milletvekillerinin üçte ikisinden onay alması gerekiyor. Muhafazakâr Parti’nin azınlık hükümetine liderlik eden Johnson’ın eylül ayında verdiği iki ayrı erken seçim önergesi, yeterli destek almayınca reddedilmişti.

Boris Johnson, AB ile varmış olduğu Brexit anlaşmasıyla ilgili yasal düzenlemelerin yer aldığı Çıkış Anlaşması Yasa Tasarısı’nın parlamentodaki onay süreçleri için milletvekillerine 6 Kasım’a kadar süre tanıyan bir başka önergeyi de aynı gün oya sunacağını duyurdu.

Johnson: Ya Kasım ayında anlaşmalı Brexit ya da 12 Aralık’ta erken seçim

Johnson bu iki önergeyi aynı gün sunarak parlamentoya şu iki seçeneği sunmuş oluyor: Ya önerdiğim takvimi kabul eder ve Brexit anlaşmasının yasalaşma sürecini tamamlayıp 6 Kasım’da anlaşmalı olarak Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazır duruma geliriz ya da erken seçime gidilir ve İngiltere’nin AB ile ilişkisinin akıbetini belrilemek yeni parlamento ve yeni hükümete kalır.

İngiltere Başbakanı, ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’e de bu seçenekleri izah eden bir mektup yolladı. Johnson, mektubu Twitter’dan şu sözler eşliğinde paylaştı: “Jeremy Corbyn’e yazdım: Ya mevcut Parlamento Brexit’i gerçekleştirir ya da Brexit’i halletmek YENİ Parlamento’ya kalır.

Corbyn: Erken seçimi ancak “anlaşmasız Brexit” ihtimali ortadan kalkarsa kabul ederiz

Johnson’ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti’nin erken seçim sonrasında parlamentoya güçlü bir çoğunluğu arkasına alarak dönmesi halinde İngiltere’yi AB’den anlaşmasız bir şekilde çıkarması da mümkün. İşçi Partisi başta olmak üzere muhalefetin daha önce erken seçime yanaşmamasının nedeni tam da bu olasılıktı. Nitekim İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Johnson’ın erken seçim çağrısına yanıt olarak yaptığı açıklamada, önergeyi ancak anlaşmasız Brexit ihtimalini ortdan kalkması halinde destekleyeceklerini duyurdu.

Bu arada AB’nin İngiltere’ye, talep ettiği yeni bir Brexit tarihini vermesi bekleniyor. Ancak önce İngiltere’nin erken seçime gidip gitmeyeceğinin netleşmesini bekleyecekleri tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.