Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da popülizme karşı “özgür kentlerin belediyeleri” bir araya geldi

Avrupa’da giderek yükselen popülizm ve popülist yönetimler, Budapeşte, Varşova, Bratislava ve Prag belediyelerini bir araya getirdi. Dört başkentin yerel yönetimleri ülkelerinin otoriter çizgiye kayan hükümetlerine karşı bir pakt imzaladı.

Popülist eğilimleri törpülemek için birlik oldular

Le Monde‘un haberine göre, Orta Avrupa’da yer alan dört başkentin belediye başkanı dün Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir araya geldi ve “özgür kentlerin ittifakı”nı açıkladı. Bu ittifakın amacı kendi ülkelerinde merkezi yönetimde bulunan partilerin, popülist eğilimlerini törpülemek için birlik oluşturmak.

Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya hükümetleri son yıllarda insan hakları konusunda fazlasıyla otoriter eğilimler sergiledi. Belediye başkanlarının bir araya gelmesi, demokratik değerlere yönelik ciddi bir direnişin işareti olarak yorumlanıyor.

Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski, “Bizler farklı siyasi partilerden geliyoruz ama ortak değerlerimiz var. Bizim kentlerimiz ilerici, hoşgörülü, özgür ve dahası, Avrupa Birliği yanlısıyız” dedi. Trzaskowski, demokrasi krizinde kentlerin son derece önemli rol oynayabileceğinin altını çizdi.

Söz konusu ittifakın gerçekleşmesinin önünü açan en önemli olaylardan biri 13 Ekim’de Macaristan’da yapılan yerel seçimlerdi. Bu seçimlerde, ülkeyi yıllardır yöneten muhafazakâr iktidar partisi Fidesz – Macar Yurttaş Birliği‘nin adayı, Budapeşte’de merkez solun adayı Gergely Karácsony‘ye karşı kaybetti. Bu seçimlerde popülist yönetimler karşısında geniş katılımlı koalisyonların ve ittifakların önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Oy vermeden önce konuşan Karácsony, 31 Mart ve 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini örnek vererek, “İstanbul, Viktor Orbán hükümetine birçok açıdan çok benzeyen hoşgörüsüz agresif güce karşı koydu” demişti.

Aynı seçimlerde, Başbakan Viktor Orbán‘ın liderlik ettiği Fidesz altı kenti daha kaybetmişti.

Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nde durum Macaristan kadar kötü değil ama her iki ülkenin yönetimi de muhalifler tarafından Avrupa şüpheciliği ve yolsuzlukla suçlanıyor. Bu açıdan Bratislava ve Prag da özgür kentler ittifakındaki yerlerini aldı.

Kent yönetimlerinin imzaladığı paktta, belediyelerin özgürlük, insanlık onuru, eşitlik, hukuk devleti, demokrasi, sosyal adalet, hoşgörü ve kent kültürü konularına bağlılık göstereceği belirtiliyor. Belediyeler aynı zamanda iklim değişikliğine karşı mücadele konusunda da adım atma sözü veriyor. Her ne kadar bu konularda kendi hükümetleri adım atmıyor olsa da belediyelerin ne yapacağı merak konusu.

Anlaşma dün, Budapeşte’deki Central European University’de (CEU) imzalandı. CEU, uzun bir süredir Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın hedefinde yer alıyor. Orban, CEU ve okulun kurucusu ABD’li işadamı George Soros arasındaki bağlardan dolayı bu üniversitenin kapanmasını istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.