Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı kuruldu: “İnsan hakları savunucuları hedef haline getirildiği için mücadelemizi ortaklaştırmaya karar verdik”

Video: Hazar Dost / Haber: Sema Kahriman

İnsan hakları savunucusu 18 örgüt, hak ihlallerine birlikte tepki vermek için ortak bir dayanışma ağı kurdu. “İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı” (Solidarity Network for Human Rights Defenders – Turkey), İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) İstanbul’daki ofisinde bir basın açıklamasıyla resmen duyuruldu. 

İnsan Hakları Haftası’nın son günü olan 17 Aralık’ta Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Derneği, Hak İnisiyatifi, Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, KAOS GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği ve Yurttaşlık Derneği insan hakları ihlallerine ortak tepki koyabilmek amacıyla kurdukları “İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı”nı tanıttı. Ağ, insan hakları savunucularının işbirliği, dayanışması ve koordineli bir biçimde iletişim kurması amacını taşıyor. 

Basın açıklamasında hak savunucularına yönelik baskı kınandı ve her türlü tacizin derhal sonlandırılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada “Bu talebimizin takipçisi olacağımızı ve bu amaçla İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nı oluşturduğumuzu ilan ediyoruz” denildi. 

Toplantıda dört örgüt daha katıldı

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi’nden Murat Çelikkan dayanışma hakkında Medyascope’a konuştu. Çelikkan, dayanışma ağına yüksek sayıda katılım beklediklerini söyledi: “14 örgüt vardı. Bu basın toplantısında dört örgüt daha katıldı. 18 örgüt olduk. Bu sayının kısa zamanda hızla artacağına inanıyorum.”

“İnsan hakları savunucularına toplu saldırılar var”

Çelikkan, Dayanışma Ağı’nın amacını şöyle anlattı: “Son zamanlarda insan hakları ihlallerinin artmasına paralel olarak insan hakları savunucuları da hedef haline getirilmiş durumda. Osman Kavala, Gezi ve Büyükada davalarında olduğu gibi, hak savunucularına yönelik toplu müdahaleler yaşanıyor. Bu tür toplu saldırılar olduğu için, bundan sonra mücadelemizi ortaklaştırmaya karar verdik. Ve insan hakları savunucularının savunulmasına dair bir ağ oluşturduk.”

Civil Rights Defenders derneğinden Sinan Gökçen, Medyascope’a verdiği demeçte bu dayanışma ağının resmi olmayan toplantılarla başladığını ve hukuki bir bağlılığı olmasa da “herhangi bir hak alanında çalışan hak savunucularının karşılaştığı ortak sıkıntılara beraber tepki üretmek, bir dayanışma geliştirmek, veri toplamak” amacıyla kurulduğunu söyledi. Bu anlayışta bir ağın Türkiye’de daha önce kurulmadığını söyleyen Gökçen, “Farklı hak alanlarında, mesela çocuk hakları, kadın hakları gibi alanlarda kurulmuş ağlar var ama sadece hak savunucularına yönelik bir ağ fikri daha önce gündeme gelmiş ama oluşturulmamıştı” diye konuştu.

Gelecekte bu ağın farklı çıktıları olabileceğine değinen Gökçen, “Belki hak savunucularının karşılaştıkları sorunları kamuoyuna duyuran bir bülten olabilir, rapor hazırlanabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.