Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul Gerçekleri (6): Küçükçekmece’den Başakşehir’e bir sürgün hikayesi

Medyascope, Kanal İstanbul gerçeklerini gündeme getirmeye devam ediyor. Türkiye, bir yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uzmanların katılımıyla düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştayı’nın sonuçlarını tartışırken, bir yandan da ÇED raporuna yapılan itirazların sonuç verip vermeyeceğinin cevabını arıyor.

Siyasetten ekonomiye pek çok başlığın gündemi artık Kanal İstanbul. Peki ama projeyle mağduriyet yaşayacak ve evlerinden olacakların kaderini kim, nasıl belirleyecek? Bu sorunun cevabını bulmak için daha önce, Kanal’ın Karadeniz’e açılan kuzey ağzını ve tam göbeğinde kalan güney köylerini ziyaret etmiştik. Bu kez, kaderine boyun eğmemek için direnen Küçükçekmece’ye, Kanal’ın Marmara Denizi’ne açılan en uç noktasına gidiyoruz. Küçükçekmece Fatih Mahallesi’nin büyük bölümü projeyle beraber yaklaşık 50 kilometre uzaktaki Başakşehir’e taşınacak. Küçükçekmece İç Kumsal ve Dış Kumsalı Koruma Derneği Başkanı Türker Taşdöğen’e göre bu bir sürgün. Mahalle sakini Ekber Eren’e göre ise tapularının hiçbir anlamı yok, evlerini çoktan kaybettiler.

Adeta sayfiye hayatı yaşayan, Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü’nün kesiştiği nokta Fatih Mahallesi ÇED raporuyla, nitelikli sit alanı ilan edildi. 2011 yılından beri Kanal İstanbul projesiyle hayatı kâbusa dönen ve 3 binden fazla nüfusu olan, 750 haneli sakin mahalle şimdi evlerine sahip çıkma mücadelesi veriyor. İşte Fatih Mahallesi’nin Kanal İstanbul’la başlayan sürgün hikayesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.