Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evrensel ve BirGün çalışanlarının sarı basın kartları iptal edildi: “Bu hukuksuzlukla mücadele edeceğiz”

Basın Kartları Komisyonu’nun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlanmasından sonra kart yenileme başvurusu yapmış olan gazetecilerin uzun zamandır “bekleniyor” denilen sarı basın kartları iptal edildi.

Evrensel Gazetesi, dün akşam çalışanlarının basın kartlarının iptal edildiğini duyurdu. 24 Ocak Cuma günü, BirGün gazetesi de bazı çalışan, yazar ve yöneticilerinin kendilerine  hiçbir resmi açıklama yapılmadan basın kartlarının iptal edildiğini açıkladı. Basın Kartları Komisyonu, kart iptallerine ilişkin gerekçe göstermedi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına Basın Kartları Komisyonu‘nda görev yapmış olan Sultan Özer ile sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun da basın kartları iptal edilen gazeteciler arasında.

Basın kartları iptal edilen BirGün çalışanlarının isimleri şöyle: Yayın koordinatörleri Yaşar Aydın ve İbrahim Varlı, Ek Yayınlar Sorumlusu Berkant Gültekin, gazete yazarı Prof. Dr. Doğan Tılıç ve Ankara muhabiri Hüseyin Şimşek ile Oktay Evsen.

“İktidarın politik tasarrufunun basın kartı üzerinden bize yansıması”

Fatih Polat basın kartlarınını iptal edilmesini Medyascope’a değerlendirdi. Basın kartları iptal edilen gazetecilerinin tam sayısının henüz netleşmediğini belirten Polat, net sayıyı ilerleyen günlerde duyuracaklarını belirtti:

“Bize dönük Basın İlan Kurulu’nun ilan ambargosundan sonra böyle bütünlüklü bir tavrın olmasını, iktidarın politik tasarrufunun basın kartı üzerinden bize yansıması olarak görüyoruz. Ama bu bizi aşan, çok daha genel bir mesele, çok fazla gazetecinin basın kartı iptal edildi içerisinde sürekli basın kartı sahipleri de var.” 

Dünyanın pek çok yerinde basın kartlarını devletin değil, basın sendikalarının ve basın örgütlerinin verdiğinin altını çizen Polat, “Bu durumun basın meslek örgütlerinin basın kartı vermesi gibi bir şeye vesile olması bir çözümün de önünü açmış olacaktır. Elbette işin bu hukuksuz kısmıyla da mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.