Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK 53. yılını uluslararası konferans ile kutladı

Kamera: Ozan Gül

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 53. kuruluş yıldönümünü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği etkinlikler ile kutladı.

DİSK, 53. kuruluş yıldönümü kapsamında beş kıtadan 45 sendikanın temsilcileri ile Uluslararası Sendikal Konferans düzenledi. Konferansın açılış konuşmasını DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu konuşmasına, Kemal Türkler’i,  12 Eylül mahkemelerinde ve cezaevlerinde DİSK’i savunan Abdullah Baştürk’ü, diğer kurucu üyeler ile kuruluşta emeği olan işçileri selamlayarak başladı.

DİSK’in mücadele tarihine vurgu yapan Çerkezoğlu, “Türkiye işçi sınıfı 1967 yılında bir yol ayrımı yaşadı. Ya uzlaşmacılık, teslimiyet ya da sınıf sendikacılığı ve mücadele diyecektik. İşte o tarihsel kavşakta, Türkiye işçi sınıfı geleceğine sahip çıkanlar tarafında örgütümüz kuruldu. Şimdi de 2020’lerin dünyasında ve Türkiyesi’nde bizim için önemli olan, sermayenin ve iktidarın basıklarına karşı işçi sınıfı olarak cevap ürütebilmektir” dedi.

Çerkezoğlu’ndan sonra sözü yurtdışından gelen sendika temsilcileri aldı. İlk konuşmayı Avrupa’da işçi hakları üzerine araştırmalar yapan Sten de Spigelare Türkçe olarak yaptı ve uluslararası dayanışma örnekleri verdi.

Latin Amerika ülkesi Arjantin’den konferansa katılan Arjantin Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (CTA-A) Genel Sekreteri Ricardo Peidro, konuşmasında işçi dayanışmasının önemine vurgu yaptı. Sendikalarının her türlü baskıya karşı faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Peidro, Latin Amerika ülkelerinde neoliberal politikalara karşı güçlü direnişlerin olduğunu söyledi.

Konferansta söz alan Fransa Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Yönetim Kurulu üyesi Nail Yalçın, Fransa’nın geneline sirayet eden işçi grevlerini hatırlattı. Yalçın, Fransa’daki grev ve işçi eylemlerinin halkta karşılık bulduğunu ve değişim rüzgârının estiğini belirtti.

Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu’ndan (KCTU) Mikyung Ryu, Türkiye’de sendikal hareketin yaşadığı sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirterek, “Biz de aynı sorunlarla karşı karşıyayız. Uluslararası dayanışma sayesinde bu yoğun baskılara rağmen ayakta kalabiliyoruz, mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Konferansta ayrıca Tunus, Güney Kore, İtalya, Rusya ve Gürcistan işçi sendikalarının temsileri de birer konuşma yaptı.

Konferansın ardından DİSK Tarihi kitabının ilk cildinin tanıtımına geçildi. “DİSK Tarihi” kitabının ilk cildinin tanıtımı editör Aziz Çelik‘in sunumu ile yapıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tarihi yazanlara teşekkür ederken bu tarihi yapanları andı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.