Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz soruşturması kapsamında gözaltına alınan Osman Kavala’nın daha önce aynı dosyadan tahliye edildiği ortaya çıktı

28 ay tutuklu kaldıktan sonra dün görülen Gezi Davası’nda beraatına karar verilen Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, gece Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmeyi beklerken gözaltına alınmıştı.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimiyle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kavala’nın, sağlık kontrolünden sonra götürüldüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulandığı öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilecek olan Kavala’nın ifadesi soruşturma savcılığı tarafından alınacak.

Savcılık tutuklanmasını talep ederse Kavala, Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilecek. Hâkimlik ise sorgunun ardından Kavala’nın tutuklanıp tutuklanmayacağı yönündeki kararını açıklayacak. Soruşturma savcılığı, Osman Kavala’yı ifadesinin ardından serbest de bırakabilir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Osman Kavala hakkında verdiği gözaltı kararının 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, suçlamanın da ‘anayasal düzeni bozmaya teşebbüs’ iddiası olduğu açıklanmıştı.

Kavala’nın gözaltına alındığı 15 Temmuz soruşturma dosyasında neler var?

Kavala, 1 Kasım 2017’de, TCK’nın 309 (anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs) ve 312. maddelerinde (hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs) düzenlenen suçlamalarla tutuklanmıştı.

Kavala, 15 Temmuz soruşturmasında daha önce tahliye edilmişti

Osma Kavala, 15 Temmuz soruşturması kapsamında daha önce tahliye edildiği 309. maddede dün yeniden gözaltına alındı. 

24 Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan Yargı Reformu Paketi ile getirilen “Şüpheli, iddianamesiz en fazla 1 yıl tutuklu kalabilir” düzenlemesi sonrasında mahkeme, Kavala hakkında 309. maddeden resen tahliye kararı verdi.

Kavala, Gezi Davası’nda ise 312. madde suçlamasıyla yargılanarak dün beraat etti.

İddialara göre Kavala’nın gözaltına alındığı soruşturma dosyasının bir diğer şüphelisi ABD vatandaşı, Ortadoğu uzmanı ve akademisyen Henri J. Barkey.

Soruşturma dosyasında, Kavala’nın Barkey’le yoğun temas kurduğu belirtiliyor. Kavala ise iddialara Gezi dosyasında şu sözlerle yanıt vermişti: 

“Henri Jak Barkey ile 18 Temmuz 2016 tarihinde akşam yemeği için gittiğim Karaköy Lokantası’nda tesadüfen karşılaştım. Barkey lokantaya girdiği zaman kendisi ile selamlaştık ve onu misafirimle tanıştırdım ancak kendisi bizimle birlikte oturmadı. Kiminle oturduğunu hatırlamıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.