Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayvacık’tan Midilli’ye geçmek isteyen mültecilerin hikayesi – “400 dolar peşin ödedik ama bottan hiçbir haber yok”

İdlib saldırısının ardından, Türkiye’nin göçmenlere “açık kapı politikası” uygulayacağı haberini duyan göçmenler Çanakkale’nin Ayvacık sahillerine geliyor. Medyascope muhabirleri Ufuk Çeri ve Caner Polat mültecilerin geçişlerini Ayvacık’ta takip etti.

Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesi sahillerinden Yunanistan‘ın Midilli Adası‘na lastik botlarla geçmek isteyen mülteciler, Türkiye içindeki ve İdlib’den gelmesi muhtemel yeni mültecilerin kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacağı haberleri üzerine Ayvacık sahillerine akın etti.

“400 dolar peşin ödedik ama bottan hiçbir haber yok”

Medyascope’a konuşan mülteciler, Midilli Adasına geçiş için 400 dolar ödediklerini ancak iletişim kurdukları kişilere ulaşamadıklarını söylüyor. Saatlerdir bekleyişlerini sürdüren mülteciler akşam saatlerinde Yunanistan’a gidecek lastik botun gelmesini bekliyor.

“Denizde boğulmaktan korkmuyorum çünkü yüzme biliyorum”

Bekleyenler arasında bulunan ve Türkiye’ye Afganistan’dan gelen 13 yaşındaki Zehra “Denizde boğulmaktan korkmuyorum çünkü yüzme biliyorum. Öğretmenim bana demişti ki, ‘Eğer Allah kalbindeyse hiçbir şeyden korkma, yalnızca Allah’tan kork.’ O yüzden korkmuyorum” diyor.

“Türkiye’de polis çalışmamıza izin vermiyordu, kiramızı ödeyemiyorduk”

Medyascope’a konuşan 10 yaşlarındaki Mana Aliş de, “Türkiye’de yaşadığımız sürede biz kiramızı ödeyemiyorduk. Çünkü polis çalışmamıza izin vermiyordu. O yüzden Yunanistan’a gitmek istiyoruz” diye konuşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.