Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayvacık’tan Midilli’ye geçmek isteyen mültecilerin hikayesi (2) – Sahillere giden mültecilere jandarma engeli

İdlib saldırısının ardından, Türkiye’nin göçmenlere “açık kapı politikası” uygulayacağı haberini duyan göçmenlerin bir durağı da Çanakkale’nin Ayvacık sahilleri. Medyascope muhabirleri Ufuk Çeri ve Caner Polat ikinci gününde mülteci geçişlerini Ayvacık’ta takip etmeye devam ediyor.

Jandarma Ayvacık sahillerine mülteci geçişlerini engelliyor

29 Şubat Cuma gününden itibaren Ayvacık sahillerinden Yunanistan’ın Midilli Adası’na botlarla geçen mültecilerden dördü Ayvacık açıklarında boğularak hayatını kaybetti. Günlerdir kaçakçılar aracılığıyla Midilli Adası’na geçiş yapan mültecilere herhangi bir engelleme olmamıştı. Bugün öğlen saatlerinden itibaren ise jandarma ekipleri Ayvacık koylarına inen yollarda denetim başlattı. Jandarma ekiplerinden edindiğimiz bilgilere göre, mültecilerin sahillere inişlerine izin verilmeyecek. Bu uygulamanın ne kadar süreceği ise bilinmiyor.

İnsan kaçakçılarından gazetecilere tehdit

Mültecileri Midilli Adası’na geçiren kaçakçılar, 1 Mart Cuma günü akşam saatlerinde mülteci geçişlerini takip eden gazetecileri tehdit etti. Mültecileri taşıyan kaçakçılardan Özcan K. bir röportaj vermiş ve “Avrupa’nın yarısını ben gönderdim” sözleri sonrasında tutuklanmıştı. Gazetecileri tehdit eden bir kaçakçı ise “Buradan gidin, sizin yüzünüzden ekmeğimizden oluyoruz. Biz de ekmek parası peşindeyiz. Zaten sizin yüzünüzden iki dostumuz tutuklandı. Gitmezseniz biz sizi buradan göndermeyi biliriz” dedi.

Ayvacık’a gelen mülteciler Edirne’ye gönderildi

Dün Medyascope’a konuşan ve Ayvacık’ta bekleyişlerini sürdüren 30 mülteci, Ayvacık’tan geçiş yapamayacakları söylenerek jandarma ekipleri tarafından Edirne’ye gönderildi. Binlerce mültecinin beklediği Pazarkule Sınır Kapısı’nda ise Yunanistan’a geçmeyi başaran mülteciler Türkiye’ye geri gönderiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.