Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği: “Yoğun bakım hemşirelerinin sayısı sınırlı, atanacak 11 bin hemşire yoğun bakımda istihdam edilmeli”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada koronavirüs salgının İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin 81 iline yayıldığını belirtti. Toplam vaka sayısının 15 bin 679’a yükseldiğini duyuran Koca, vakaların 601’inin sağlık çalışanı olduğunu söyledi. 

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğretim üyelerinden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu da bu akşam saatlerinde virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Türkiye’nin ilk koronavirüs vakasına teşhis koyan Taşçıoğlu, ülkenin bu salgında yaşamını yitiren ilk hekimi oldu. 

Sağlık çalışanlarının salgının olası etkilerinden korunması giderek önemli bir hal alıyor. STK ve meslek örgütlerinin bu konudaki çağrıları da günden güne artıyor. Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği, yoğun bakım hemşirelerinin korunmasına yönelik önerilerini sunan bir rapor hazırladı. Yoğun bakım hemşirelerinin, koronavirüs tespit edilen hastalarla temas etmek zorunda kaldığına dikkat çeken raporda “Tüm ekip üyelerinin bir nebze olsun hastadan uzak kalma seçeneği olabiliyorken, yoğun bakım hemşiresinin hasta odasından çıkması veya hastadan uzak durması mümkün değildir. Literatür, koronavirüs taşıyan hastaya bir yoğun bakım hemşiresinin bakmasını önermektedir” deniliyor. 

Raporda ayrıca, hasta sayısının artması durumunda yoğun bakım alanında deneyimi olan ancak çalışmayan ya da emekli olan hemşirelerin ve akademisyenlerin de göreve çağırılabileceği belirtiliyor. Derneğin, Sağlık Bakanlığı’na önerileri özetle şöyle:

1- Yoğun bakım ünitelerinde tüm bakım girişimleri sadece ve yalnız hemşireler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bilim kurulunda ve il pandemi kurulunda hemşirelik temsilcisi yer almalıdır.

2- Hiçbir şekilde koruyucu ekipman konusunda sorun yaşanmamalıdır. Uzun vadede (ekipman) üretim planlarına ihtiyaç vardır.

3- Yetkin bir yoğun bakım hemşiresi ortalama beş yılda yetişiyor. Türkiye’de yoğun bakım hemşiresi sınırlı sayıda. Yeni atanacak 11 bin hemşirenin, pandemi döneminde yoğun bakımda istihdam edilmelerini öneriyoruz.

4- Deneyimli yoğun bakım hemşirelerinin mentörlük yöntemiyle hastanelerin diğer alanlarından görevlendirilecek hemşirelerle eşleştirilmesini ve yoğun bakımda çalışmaya başlamasını öneriyoruz.

5-  Literatürde, hemşirelerin günde maksimum 12 saat çalışmaları önerilmektedir. Koronavirüs taşıyan hasta bakılan ünitelerde 24 saatlik vardiyalar kesinlikle uygulanmamalıdır. Görevlendirmelerle yeterli sayıya ulaşılarak zorunlu mesailere son verilmelidir. Haftalık çalışma saati 48’i geçmemelidir.

6- Koronavirüse bağlı olarak etkilenen hemşire sayısının açıklanması gerekmektedir. Strateji geliştirmek adına alandaki kişi kaybını bilmek önemlidir.

7- Test sonuçları, aynı gün şeffaf bir şekilde ekip üyeleri ile paylaşılmalıdır.

8- Koronavirüs vakasına temas eden ya da virüs şüphesi olan hemşirelerin testleri hızla yapılmalıdır.

9- Çalışanların sağlıklı beslenme koşulları, barınma ihtiyacı olanlar için güvenli ortamlar ve hatta çocuk sahibi hemşirelerin çocuklarının bakımına ilişkin imkanlar sağlanmalıdır.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.