Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstatistik değil, insan: Mart ayında öldürülen kadınların hikayesi

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış, her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gün. Kadınlar tüm dünyada 8 Mart’ı kutlarken, İstanbul’da şiddet gören kadınlar için yürümek isteyen kadınlar yine polis müdahalesiyle karşılaştı. 8 Mart günü Taksim’e çıkan yollar kapatıldı, geniş güvenlik önlemleri alındı, kadınlara biber gazı sıkıldı… Bunların yaşandığı ay, erkekler 29 kadını katletti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 29 kadın erkekler tarafından öldürülürken dokuz kadının ölümü ise şüpheli bulundu. Katledilen kadınlar kimdi, kimler tarafından ve hangi bahanelerle öldürüldürüldüler? Erkekler tarafından katledilen 29 kadından 10’unun hikayesini araştırdık. 

İstanbul’daki 8 Mart Kadınlar Günü Yürüyüşü’ne polis müdahalesi – Yasin Akgül / AFP

Koronavirüs günlerinde kadına şiddet

Koronavirüs salgını nedeniyle “Evde kal” çağrısının yapıldığı 11 Mart 2020 tarihinden, ay sonuna kadar 21 kadın katledildi. Kadınlar evlerinde öldürülürken çeşitli platformalar kadınların korunması için birçok duyuru yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu #KoronaGünlerindeKadınlarİçin Şiddetten Korunma Kılavuz’u yayımladı. Bu kılavuzda kurumlar için koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planları, şiddet karşısında kadınların hakları ve çözümleri yer aldı. 

Hatice Büşra Çetinkaya

Hatice Büşra Çetinkaya: Ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü

Polis memuru Hatice Büşra Çetinkaya (28) Aydın’da yaşıyordu. Meslektaşı olan ve ayrıldığı erkek tarafından, 4 Mart 2020 tarihinde silahla vurularak öldürüldü. Suat Teke, olayın gerçekleştiği gün arabasıyla Çetinkaya’nın arabasının önünü kesti ve kadını sekiz kurşunla yaraladı. Olay yerinde olan annesi Güngör Çetinkaya’ya (58) ise üç kurşun isabet etti. Hatice Büşra Çetinkaya kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, anne Güngör Çetinkaya ağır yaralandı. Olayın ardından yakalanan ve adliyeye sevk edilen polis memuru Suat Teke, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Vildan Akkaya Yılmaz

Vildan Akkaya Yılmaz: Uzaklaştırma kararı bulunan, evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Karabük’te yaşayan Vildan Akkaya Yılmaz (37), evli olduğu erkek Aydın Yılmaz (41) hakkında uzaklaştırma kararı aldırmıştı. 11 Mart 2020 tarihinde Vildan Akkaya’nın çalıştığı dükkana giden Yılmaz silahla kadını başından vurdu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan kadın, altı günlük yoğun bakımın ardından hayatını kaybetti. Cinayetin ardından kaçan Aydın Yılmaz ise yakalandıktan sonra sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Hatice Kurt

Hatice Kurt: Boşandığı erkek tarafından öldürüldü

Rize’de yaşayan Hatice Kurt (46), 27 Mart 2020 tarihinde sosyal medya hesabı açtığı bahanesiyle, boşandığı erkek Ali Rıza Havuz (61) tarafından öldürüldü. Sokakta kardeşiyle yürüyen Kurt, Havuz tarafından başından silahla vuruldu. Olay anında caddeden geçen polis ekibi, Havuz’u yakalayarak gözaltına alırken Kurt, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Gamze Sulugöz

Gamze Sulugöz: Evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Ankara’da yaşayan Gamze Sulugöz (35), evli olduğu erkek Hasan Sulugöz ile bir süredir ayrı yaşıyordu. Hakkında uzaklaştırma kararı olan Hasan Sulugöz, Gamze Sulugöz’ün yaşadığı eve gitti ve evden çıkmasını bekledi. İşe gitmek için evden çıkan Gamze Sulugöz, yolda Hasan Sulugöz’ün pompalı silahla saldırısına uğradı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Gamze Sulugöz’ün öldüğü belirlenirken, Hasan Sulugöz olay yerinden kaçtı. Polis ekipleri Hasan Sulugöz’ün evine gitti ve Hasan Sulugöz’ü aynı silahla intihar etmiş halde buldu. Hasan Sulugöz’ün intihar ettiği evde, çiftin beş yaşındaki çocuğu da bulunuyordu.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Kadınlar en çok evli olduğu erkekler tarafından öldürülüyor. Mart ayında öldürülen kadınların dokuzu evli olduğu erkek, beşi birlikte olduğu erkek, dördü tanıdıkları ya da akrabaları, ikisi boşandığı erkek, ikisi oğlu, biri babası, biri eskiden birlikte olduğu erkek, biri de kardeşi tarafından öldürüldü. Mart ayında öldürülen 29 kadından dördünün katilleri hâlâ tespit edilebilmiş değil. 

Ulviye Hacıoğlu

Ulviye Hacıoğlu: Evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Bursa’da yaşayan iki çocuk annesi Ulviye Hacıoğlu (35), evli olduğu Hüseyin Hacıoğlu (36) tarafından dokuz bıçak darbesiyle öldürüldü. Ağır yaralanan kadını, eve gelen 11 yaşındaki kızı bulurken, katil zanlısı olayın ardından polise giderek kadını bıçakladığını itiraf etti.

Hüseyin Hacıoğlu emniyetteki ifadesini savcılıkta da tekrarladı: “Eşimle bir süredir anlaşamıyorduk. İki yıldır benimle ilişkide bulunmuyordu. Aynı yatakta dahi yatmıyorduk, ben hep salonda yatıyordum. Bu süreçte eşimin beni aldattığını düşünüyordum ve bu konuda kendisiyle sürekli tartışıyorduk. Dün de aynı konudan tartışmaya başladık. Tartışma büyüyünce sinirlerime hâkim olamadım ve kendimi kaybettim. Mutfaktan aldığım ekmek bıçağıyla eşimi bıçakladım. Eşimi o halde evde bırakarak çıktım. Polisten kaçamayacağımı düşündüğüm için en yakın karakola giderek teslim oldum.” 

Günay Seferova

Günay Seferova: Birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü

Azerbaycan uyruklu Günay Seferova (42) Tekirdağ’da yaşıyordu. 11 Mart 2020 tarihinde, birlikte olduğu erkek Tarık T. tarafından sekiz yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Tarık T., Seferova’nın evine gitti ve aralarında tartışma çıktı. Tartışmanın sonunda Tarık T. yanında getirdiği bıçakla kadını sekiz yerinden bıçakladı. Seferova olay yerinde hayatını kaybederken, Tarık T. polis merkezine giderek teslim oldu. 

Özlem Mutlu

Özlem Mutlu: Ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü

Bursa’da yaşayan Özlem Mutlu (39), ayrıldığı erkek Osman Kariman tarafından çalıştığı fabrikada tabancayla öldürüldü. 23 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen olayda Kariman, Mutlu’nun güvenlik görevlisi olarak çalıştığı fabrikaya gitti. Kariman kadının işyerinde silahını çıkarıp ateş ederek kadını yaraladı. Ardından tabancayı kendisine doğrultup göğsüne ateş ederek intihar etti. 

Münevver Şahin

Münevver Şahin: Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü  

Konya’da yaşayan Münevver Şahin (30), özel bir hastanenin muhasebe bölümünde çalışıyordu. Boşanma aşamasında olduğu erkek Bayram Şahin hakkında uzaklaştırma kararı aldıran Münevver Şahin, bir süredir ailesinin yanında yaşıyordu. 13 Mart 2020 tarihinde huzurevinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Bayram Şahin, Münevver Şahin’in çalıştığı özel hastaneye gitti. Münevver Şahin’in çalıştığı odaya giren Bayram Şahin tabancayla ateş etti. Başından vurulan kadına hemen müdahale edildi fakat kurtarılamadı. Fail olay yerinde yakalandı. 

Kadınlar hayatlarına dair karar almak isterken öldürülüyor   

Türkiye’de kadınlar boşanmak, çalışmak, hayatlarına dair karar almak isterken öldürülüyor. Mart ayında öldürülen kadınların yüzde 11’i hayatlarına dair karar almak isteyince, yüzde 7’si ise ekonomik bahanelerden dolayı öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 61’i ise kendi evinde katledilmiş olarak bulundu.  

Dilek Kaya

Dilek Kaya: Birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü

Diyarbakır’da yaşayan Dilek Kaya özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışıyordu. 22 Mart 2020 tarihinde meydana gelen olayda Dilek Kaya birlikte olduğu erkek Y.Ç tarafından silahla vurularak katledildi. Y.Ç., daha sonra elinde bulunduğu tabancayı başına dayayarak intihar girişimde bulundu. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan katil zanlısı Y.Ç., hastanedeki işlemleri tamamlandıktan sonra polis ekiplerince gözaltına alındı. Y.Ç., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dilek Kaya’nın kardeşi Mutlu Kaya da, 2015 yılında birlikte olduğu birlikte olduğu erkeğin silahlı saldırısına uğramış, uzun süre yoğun bakımdan kaldıktan sonra sağlığına kavuşmuştu.  

Gönül Güngör

Gönül Güngör: Oğlu tarafından öldürüldü

Samsun’da yaşayan Gönül Güngör (55) beş çocuk annesiydi. 12 Mart 2020 tarihinde komşuları, Güngör’ün evinin kapısının açık olduğu fark etti ve içeri girdi. İçeride kadını yerde yatarken bulan komşular polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Komşuların ifadelerinden yola çıkan ekipleri, katil zanlısı olarak Güngör’ün psikolojik sorunları olan oğlu B.G.’yi aramaya başladı. B.G. cinayetin işlendiği gece gözaltına alındı. Emniyetteki sorgusunun ardından sevk edildiği sulh ceza hâkimliğince tutuklandı. B.G.’nin, annesini boğazından ve sırtından bıçaklayarak öldürdüğü ortaya çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.