Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını petrol üreticilerini birleştirdi: OPEC+ tarihin en yüksek üretim kesintisine gidecek

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ve başını Rusya’nın çektiği diğer petrol üreticilerinin (OPEC+) dört günlük görüşmeleri sonucunda tarihin en yüksek üretim kesintisinde anlaşıldı.  

Karar, Mayıs 2020’den geçerli olmak üzere günlük küresel petrol üretiminin neredeyse yüzde 10’u olan 9,7 milyon varilden başlayan kademeli bir kısıntıya gidilerek piyasalardaki düşük talebi dengeleme amacı taşıyor.

Kararın finansal piyasaları geçici olarak rahatlattığı söylenebilir. Ancak petrol üreticileri ve küresel petrol ticareti için üretimdeki kesinti geçici bir çözüm. Petrol üreticilerinin bu aşamadaki en önemli beklentisi küresel ticaretteki talebin temmuz sonrası canlanıp canlanmayacağı.

Bu noktada belirtilmesi gereken, alınan kararın haziran sonrasında küresel ticarette bir normalleşme beklentisi taşıdığı. Bu normalleşmenin gerçekleşmemesi halinde fosil bazlı enerji fiyatlarında daha sert düşüşler beklenebilir.

Orta vadede petrol üreticileri ve petrol ticaretinde asıl önemlisi, temmuz ayından itibaren, küresel ticaretin normalleşme işaretleri gösterip göstermeyeceği.  

Geçen seneki aynı döneme göre fiyatı yüzde 52 gerileyen Brent tipi ham petrol, mart sonunda 21 dolardan işlem görmüştü. Açıklanan kesinti, Brent ham petrolün 31 doların üstüne çıkmasını sağladı. 

Petrol üreticilerinin öngördüğü senaryonun gerçekleşmesi ve haziran sonrasında küresel normalleşmenin başlaması durumunda ise piyasaların beklentisi Brent tipi petrolün varil fiyatının seneyi 45 dolar civarında kapatması.

Dünyanın içinde bulunduğu bu olağanüstü koşullarda, OPEC +, piyasanın beklentilerini geçici olarak tatmin eden bir cevap verdi. Şimdi bir sonraki soru ise öngörülen normalleşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.