Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden, OPEC kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden değerlendirdiğini açıkladı: “Sonuçları olacak”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri gözden geçireceğini açıkladı. Biden’ın bu açıklamasına Riyad’dan yanıt gecikmedi.

Biden’ın bu açıklaması, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez’in, silah satışları dahil olmak üzere Suudi Arabistan ile tüm işbirliğinin derhal askıya alınmasını gerektiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

CNN’den Jake Tapper’a konuşan Biden, “Şu anda bu ilişkileri değerlendirme sürecindeyim. Temsilciler Meclisi ve Senato kasım ayında görevine geri döndüğünde, Suudi Arabistan’ın Rusya ile yaptıklarının sonuçları olacak” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bu konuya dair bir politika incelemesi yapılacağını söyledi fakat daha fazla detay vermedi. Jean-Pierre, ABD’nin durumu “önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca” yakından izleyeceğini söylemekle yetindi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de geçen günlerde CNN’e verdiği demeçte, “Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi konusunda çok açık oldu. OPEC kararının ardından şu anda bu değerlendirmeyi yapıyor” demişti. Kirby, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin gidişatı konusunda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu vurgulamıştı.

ABD’den gelen bu açıklamaların ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Suudi Arabistan’ın ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu fakat geçen hafta alınan petrol üretimini kısma kararının ekonomik olduğunu söyledi. Suudi Arabistan’ın Al Arabia televizyonuna konuşan bin Farhan, “OPEC+ kararlarının ne siyasi bir yönü bulunuyor ne de kararlara siyasi açıdan bakıyoruz. Kararlar yalnızca ekonomik. Vaşington ile ilişkiler bölgenin istikrarı ve güvenliğini destekleyecek şekilde stratejiktir. Riyad ile Vaşington arasındaki ilişkiler iki ülkenin çıkarlarına ve bölgenin istikrarına katkı sağlıyor. ABD ile ilişkilerimiz kurulduğundan bu yana kurumsaldır” açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

OPEC ve OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da buluşan üye ülkelerin temsilcileri, Kasım 2022’den itibaren geçerli olmak koşuluyla günlük petrol üretiminin 2 milyon varil azaltılacağını açıklamıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.