ABD yönetimi, küresel enerji fiyatlarını düşürmek için Çin, Hindistan ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden ham petrol stoklarını serbest bırakmalarını talep etti. Medyaya konuşan bir kaynak, “Bu karar, dünyanın en büyük tüketicilerinin OPEC’e ‘davranışlarınızı değiştirmelisiniz’ mesajı anlamına gelebilir” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcılarının, son birkaç hafta içinde Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi yakın müttefiklerinin yanı sıra, Çin ile birlikte stoklanmış petrolün koordineli bir şekilde serbest bırakılması olasılığını tartıştığı belirtiliyor.
ABD ve müttefikleri, daha önce Arap Baharı sırasında 2011’de stratejik petrol rezervlerinin serbest bırakılmasını koordine etmişti. Ancak yeni teklifin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’i de içerecek olması, 50 yıldan uzun bir süredir petrol fiyatlarını belirleyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) görülmemiş bir meydan okuma anlamına geliyor.
Süreci yakından takip eden yetkililer, piyasaya koordineli bir arzın serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin sonuçlanmadığı ve petrol fiyatları konusunda herhangi bir özel eylem planının izlenip izlenmeyeceği konusunda nihai bir karara henüz varılmadığını söyledi.
ABD’nin 20 milyon ila 30 milyon varilden fazla petrolü piyasaya sürmesi gerekebilir
ABD’li bir kaynağa göre piyasaları etkilemek için ABD’nin 20 milyon ila 30 milyon varilden fazla petrolü piyasaya sürmesi gerekecek. Böylesine büyük bir adım, ABD Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) bir satış veya kredi şeklinde olabilir veya her iki seçenek de kullanılabilir.
SPR, 1970’lerdeki petrol krizinden sonra ABD’nin acil bir durumu atlatmak için yeterli arza sahip olmasını sağlamak amacıyla kuruldu.
OPEC ve Rusya’nın dahil olduğu OPEC+ ülkeleri, piyasaya aylık bazda günde yaklaşık 400 bin varil ekliyor. Ancak koronavirüs salgını sonrası piyasadaki hızlı toparlanmanın kırılgan sonuçlar doğurabileceğini savunan Biden yönetiminin çağrılarına rağmen OPEC+ daha hızlı artış çağrılarına direniyor.
OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, aralık ayında küresel bir arz fazlasının ortaya çıkmasını beklediğini belirterek, “Bunlar çok çok dikkatli olmamız gerektiğinin işaretleri” dedi.
Biden neden böyle bir karar aldı?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yükselen petrol fiyatları, Biden yönetimini zorluyor. 2022’deki Kongre seçimleri öncesinde Demokrat Parti’nin ABD Kongresi’nde çoğunluğu koruyup koruyamayacağını ekonomik gelişmeler belirleyecek. Biden’ın kamuoyu desteğinde son aylarda yaşanan düşüş, enerjiden gıdaya birçok alanda artan enflasyona bağlanıyor. ABD’de tüketici fiyat endeksi yüzde 6,2 iken, enerji fiyatları ise son bir yılda yüzde 30 arttı.
Derleyen: Zeynel Yıldırım
Kaynak: Reuters