Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD petrol fiyatlarını düşürmek için küresel işbirliği arayışında

ABD yönetimi, küresel enerji fiyatlarını düşürmek için Çin, Hindistan ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden ham petrol stoklarını serbest bırakmalarını talep etti. Medyaya konuşan bir kaynak, “Bu karar, dünyanın en büyük tüketicilerinin OPEC’e ‘davranışlarınızı değiştirmelisiniz’ mesajı anlamına gelebilir” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcılarının, son birkaç hafta içinde Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi yakın müttefiklerinin yanı sıra, Çin ile birlikte stoklanmış petrolün koordineli bir şekilde serbest bırakılması olasılığını tartıştığı belirtiliyor.

ABD ve müttefikleri, daha önce Arap Baharı sırasında 2011’de stratejik petrol rezervlerinin serbest bırakılmasını koordine etmişti. Ancak yeni teklifin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’i de içerecek olması, 50 yıldan uzun bir süredir petrol fiyatlarını belirleyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) görülmemiş bir meydan okuma anlamına geliyor.

Süreci yakından takip eden yetkililer, piyasaya koordineli bir arzın serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin sonuçlanmadığı ve petrol fiyatları konusunda herhangi bir özel eylem planının izlenip izlenmeyeceği konusunda nihai bir karara henüz varılmadığını söyledi.

ABD’nin 20 milyon ila 30 milyon varilden fazla petrolü piyasaya sürmesi gerekebilir

ABD’li bir kaynağa göre piyasaları etkilemek için ABD’nin 20 milyon ila 30 milyon varilden fazla petrolü piyasaya sürmesi gerekecek. Böylesine büyük bir adım, ABD Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) bir satış veya kredi şeklinde olabilir veya her iki seçenek de kullanılabilir.

SPR, 1970’lerdeki petrol krizinden sonra ABD’nin acil bir durumu atlatmak için yeterli arza sahip olmasını sağlamak amacıyla kuruldu.

OPEC ve Rusya’nın dahil olduğu OPEC+ ülkeleri, piyasaya aylık bazda günde yaklaşık 400 bin varil ekliyor. Ancak koronavirüs salgını sonrası piyasadaki hızlı toparlanmanın kırılgan sonuçlar doğurabileceğini savunan Biden yönetiminin çağrılarına rağmen OPEC+ daha hızlı artış çağrılarına direniyor.

OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, aralık ayında küresel bir arz fazlasının ortaya çıkmasını beklediğini belirterek, “Bunlar çok çok dikkatli olmamız gerektiğinin işaretleri” dedi.

Biden neden böyle bir karar aldı?

Yükselen petrol fiyatları, Biden yönetimini zorluyor. 2022’deki Kongre seçimleri öncesinde Demokrat Parti’nin ABD Kongresi’nde çoğunluğu koruyup koruyamayacağını ekonomik gelişmeler belirleyecek. Biden’ın kamuoyu desteğinde son aylarda yaşanan düşüş, enerjiden gıdaya birçok alanda artan enflasyona bağlanıyor. ABD’de tüketici fiyat endeksi yüzde 6,2 iken, enerji fiyatları ise son bir yılda yüzde 30 arttı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.