Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaygın test, temas izleme, dağıtılan pişmiş yemekler: Hindistan’ın komünist parti yönetimindeki Kerala eyaleti koronavirüs eğrisini nasıl düzleştirdi?

Komünist bir partinin iktidarda olduğu Hindistan’ın Kerala eyaletinde alınan sıkı ve önleyici tedbirlerin, koronavirüs eğrisinin düzleştirilmesindeki önemini anlatan The Washington Post yazısının Türkçe çevirisidir. 

Sağlık çalışanı elindeki soru listesiyle saatlerce gezdi: “Sağlığınız nasıl? Zihin durumunuz nedir? Yiyecekleriniz bitmek üzere mi?” Akşama kadar, koronavirüs karantinası altındaki 50’den fazla kişiye ulaşmıştı. Bu sayı, haftalar önce 200’dü. Sheeba T., komünist hükümetin koronavirüs salgınına karşı ciddi önlemler aldığı Hindistan’ın Kerala eyaletindeki 30 binden fazla sağlık çalışanından sadece biriydi.

Alınan önlemler arasında, yaygın test, yoğun temas izleme, daha uzun dönemli bir karantina, ülke çapındaki ani kapanma nedeniyle mağdur olan göçmen işçiler için binlerce sığınmaevi inşa edilmesi ve milyonlarca pişmiş-yemeye hazır öğünün ihtiyaç sahiplerine dağıtılması yer alıyor.

Bu önlemler işe yaramış gibi görünüyor. Kerala, ocak ayı sonlarında, koronavirüs vakası bildiren Hindistan’daki ilk eyalet olmasına rağmen, nisan ayının ilk haftasında bildirilen yeni vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 30 düştü. İki can kaybı yaşanırken pozitif hastaların yüzde 52’si iyileşti. Bu, Hindistan’da görülen en yüksek iyileşme oranı.

“En iyisini umduk ama en kötüsü için hazırlandık”

Kerala’daki bu başarı, bulaşıcılığın yayılmasını durdurmak için ülkeyi büyük ölçüde kapatmasına rağmen 10 binden fazla onaylanmış vaka ve 300’den fazla ölümle, ölümlü vaka sayısı eğilimi tırmanmaya devam eden Hint hükümeti için öğretici olabilir. Hindistan’ın yüksek nüfus yoğunluğundan gelişmemiş sağlık hizmetlerine kadar birçok sorunu var ancak uzmanlar, Kerala’nın aldığı erken tespit ve geniş sosyal destek gibi önleyici tedbirlerin ülkenin geri kalanı için bir model olabileceğini söylüyor.

“En iyisini umduk ama en kötüsü için hazırlandık” diyen eyaletin Sağlık Bakanı K. K. Shailaja, Kerala’daki salgının henüz bitmediğine dikkat çekiyor: “Eğri şimdilik düzleşti, ancak gelecek hafta ne olacağını tahmin edemeyiz”. Virolog ve bulaşıcı hastalık uzmanı Shahid Jameel de, Kerala’daki mücadelenin “hem katı hem de insancıl” olması dolayısıyla salgına karşı etkili olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Hindistan’daki temsilcisi Henk Bekedam, Kerala’nın virüse karşı hızlı tepkisini acil durum hazırlığı konusundaki deneyim ve yatırımlarına bağlayarak, bölge izleme, risk iletişimi ve topluluk katılımı gibi önlemlere dikkat çekti.

Önlemler, Hindistan’ın benzer bir kısıtlama koymasından iki hafta önce alındı

Kerala eyaletinin Kochi şehrinde nöbet tutan polisler. (Fotoğraf: Xinhua News Agency/Getty Images)

Kerala potansiyel olarak yıkıcı bir felaketle karşı karşıya kalmıştı: Orantısız bir yükseklikte yabancı girişi. Sakin suları ve sağlık tesisleriyle popüler olan kıyı eyaleti, yılda 1 milyondan fazla yabancı turist ağırlıyor. Ayrıca 33 milyon vatandaşının altıda biri gurbette yaşıyor, yüzlerce öğrencisi de Çin’de eğitim görüyor.

Kerala’da ilk önlem olarak, havaalanlarındaki taramalar sıkılaştırıldı ve 10 Şubat’tan itibaren İran ve Güney Kore dahil olmak üzere yoğun koronavirüs vakası görülen dokuz ülkeden gelen yolcular evlerinde karantinada tutuldu. Bu önlem, Hindistan’ın benzer bir kısıtlama koymasından iki hafta önce alındı. Bir defasında, bir düzineden fazla yabancı uyruklu kişi, izolasyon dönemlerini tamamlamadıkları için kalkmak üzere olan uçaklarından indirildi. Bu gibi turistlerin ve diğer yerleşik olmayanların barınması için geçici karantina barınakları kuruldu.

Yine de bazı gözden kaçmalar oldu. Şubat ayının son haftasında, sağlık görevlilerine rapor edilmeyen İtalyan bir çiftin eyalete girişi sonrasında alarm verildi. Bu çift, tespit edildikleri zamana kadar çeşitli sosyal toplantılara katılmış ve geniş çaplı bir bölge turu yapmışlardı. Çiftin bizzat temasta bulunduğu ve temasta bulunduklarının etkileşimleri izlendi. Böylece yaklaşık 900 kişiye ulaşıldı ve bu kişiler izole edildi.

Halk eğitimine ve evrensel sağlık hizmetlerine büyük yatırım yapıldı

Sağlık Bakanı Shailaja, Hindistan’daki altı eyaletin tavsiye almak için Kerala yönetimine başvurduğunu söyledi. Ancak Hindistan’ın diğer bölgeleri için Kerala’daki tedbirlerini uygulamak o kadar kolay olmayabilir.

1950’lerden bu yana 30 yılı aşkın bir süredir (her zaman iktidarda olmadılar) Hindistan’da birkaç farklı eyaleti elinde bulunduran komünistler, halk eğitimine ve evrensel sağlık hizmetlerine büyük yatırım yaptı. Örneğin, Hindistan’daki en yüksek okuryazarlık oranı ve en iyi performans gösteren halk sağlığı sistemi Kerala’da. Aynı şekilde, bebek ölüm oranı, doğum aşıları, temel sağlık birimlerindeki uzman sayısı bakımından da en başarılı eyaletlerden biri.

Kerala, DSÖ’nün yaygın test önerisine -ülkenin merkezi kurumları Hindistan gibi bir ülkede bu önerinin uygulanabilir olmadığını belirtmesine karşın- sağlık sisteminin gelişmişliği sayesinde kulak verebildi. Nisan ayının ilk haftası boyunca eyalette 15 binden fazla test gerçekleştirildi. Buna karşılık, benzer sayıda vakaya sahip daha kalabalık bir eyalet olan Andhra Pradesh yaklaşık 8 bin test; iki katından fazla vaka görülen Tamil Nadu eyaleti ise ancak 12 bin 700 civarında test yapabildi.

Salgınla savaşmak için 2.6 milyar dolarlık bir ekonomik paket 

Eyalet, yetkililerin toplu yayılımı kontrol etmek için salgının yoğun olduğu noktalarda kullanmaya devam etmeleri gerektiğini söyledikleri hızlı test kitlerinin dağıtımında öncülük yaptı. Geçen hafta, sağlık çalışanları için koruyucu ekipman ihtiyacını azaltan seyyar testlere başlandı.

Kerala ayrıca, Hint merkezi hükümetinin birçok eyaletin çalkalanmasına yol açan sert bir kapanmayı duyurmasından evvel, salgınla savaşmak için 2.6 milyar dolarlık bir ekonomik paket açıkladı. Öğrencilere öğle yemeği dağıttı, internet ağ kapasitesini artırmak için servis sağlayıcılarla irtibat kurdu ve iki aylık emekli maaşı avansı sözü verdi.

Fakat tedbirlerde bazı sapmalar da mevcut: Eyalet yönetimi, mart ayı başlarında, binlerce insanın katıldığı yerel bir festivali durdurmadığı için eleştirildi. Ayrıca, acil sağlık hizmetlerinden sorumlu devlet memuru Amar Fettle, marketlerdeki sosyal mesafe, öksürük hijyeni ve karantina uygulaması gibi konularda hâlâ iyileştirme yapılması gerektiğini söylüyor.

*Hindistan’ın Kochi kentinde yaşayan Shahine K. gözlemleriyle bu yazıya katkıda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.