Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da, ABD destekli olduğu öne sürülen darbeci grup etkisiz hale getirildi – Yeni bir “Domuzlar Körfezi Çıkarması” mı?

Pazar günü Venezüela’da Nicolas Maduro yönetimine darbe yapmak için operasyon hazırladıkları öne sürülen bir gruptan sekiz kişi öldürüldü, en az 10 kişi de gözaltına alındı. Olay, 1961’de Küba’daki Fidel Castro yönetimini devirmek için düzenlenen başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarması’nı akıllara getirdi.  

Gözaltına alınanlar arasından iki kişinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olduğu açıklanırken Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Bu paralı askerler ABD destekli bir darbe yaparak beni öldüreceklerdi” dedi. ABD Başkanı Donald Trump ise Vaşington’un operasyonla alakası olmadığını öne sürdü.

Venezüela hükümetine bağlı güvenlik güçleri, pazar günü yaptıkları açıklamada başkent Caracas yakınlarında bir grupla silahlı çatışmaya girildiğini, sekiz kişinin öldüğünü ve 10’dan fazla kişinin yakalanarak gözaltına alındığını duyurdu. Yapılan kontroller sonrasında yakalananlardan ikisinin ABD vatandaşı olduğu ve ülkeye Kolombiya üzerinden giriş yaptığı belirtildi. 

Venezüela Devlet Başkanı Maduro, pazartesi günü kameraların karşısına geçerek güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Yakalanan kişilerin başkent Caracas’ta isyan başlatarak kendisini öldürme planı yaptıklarını belirten Maduro, gözaltına alınan iki ABD vatandaşının kimliklerini açıklayarak olaydan Vaşington’u sorumlu tuttu. ABD Başkanı Donald Trump ise salı günü yaptığı açıklamada olayı araştırmaya başladıklarını ve Vaşington yönetiminin olayla hiçbir alakası olmadığını söyledi.

ABD’nin meşru lideri de olayın içinde

Washington Post’un paylaştığı habere göre, güvenlik güçleri tarafından yakalanan ABD’li Luke Denman ve Airan Berry, geçmişte ABD ordusuna bağlı özel kuvvetler ekibi Green Berret’da (Yeşil Bereliler) da görev yapmış olan eski askerler. Olayın arkasındaki kilit isim ise başka bir eski Green Berret üyesi ve aynı zamanda Florida merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp’un başkanı olan Jordan Goudreau

Goudreau yaptığı açıklamada olaydan haberi olduğunu ve yakalanan eski askerlerin kendi şirketi için çalıştıklarını söyledi. Goudreau aynı zamanda Venezüela siyasetindeki muhalif isimlerin ve özellikle muhalefet partisinin lideri olan Juan Guaido’nun da operasyon için kendilerini desteklediğini öne sürdü. 

Guaido, başta ABD olmak üzere birçok devlet tarafından Venezüela’nın meşru lideri olarak tanınıyor. Aynı zamanda Guaido’nun Vaşington yönetimiyle sıkı ilişkilere sahip olduğu biliniyor. 

Guaido’nun danışmanları ise yaptıkları açıklamada operasyon konusunda bilgi sahibi olmadıklarını iddia ederken Associated Press’e konuşan kaynaklar, Guaido’nun ve muhalefetteki diğer isimlerin Goudreau ile geçen yıldan beri temas halinde olduğunu öne sürdü. 

Yeni bir “Domuzlar Körfezi Çıkarması” mı?

ABD kamuoyu, Venezüela’da yaşananları, 1961’de Küba’daki Fidel Castro yönetimini yıkmak için ABD destekli bir operasyon yapan Kübalılar’ın başarısız olduğu ve adını çıkarmanın yapıldığı körfezden alan Domuzlar Körfezi Çıkarması’na benzetiyor. 

Trump ve Obama dönemlerinde çalışmış olan ABD’li diplomat Brett McGurk, Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda “Venezüela’da yaşananlardan Domuzlar Körfezi Çıkarması tadı alıyorum” derken Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, 12 Nisan’da Twitter’dan yaptığı paylaşımda Domuzlar Körfezi Çıkarması Gazileri Derneği’ni ziyaret edeceğini ve ziyarette Latin Amerika ülkelerindeki güvenlik tehditlerinin masaya yatırılıcağını belirtmişti.

Birçok siyasi analiste göre, Domuzlar Körfezi Çıkarması ABD’nin yurtdışındaki ülkelere müdahil olma eğilimlerini açığa vuran ve tamamlanmamış bir strateji ve Trump yönetiminin verdiği sinyaller bu stratejinin devam ettiriliyor olabileceğini gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.