Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsmail Hakkı Polat ile söyleşi: “Bitcoin’in yarılanmasının ardından değerinin 100 bin dolara çıkması gibi senaryolar var ancak salgın nedeniyle bunun iyi analiz edilmesi gerekiyor”

Bitcoin, 29 Nisan gecesi yüzde 20 değer kazandıktan tekrar düşüşe geçti. 12 Mayıs 2020 tarihinde ise Bitcoin yarılanması yani “Bitcoin Halving” gerçekleşecek. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat ile Bitcoin’in değer kazanıp kaybetmesinin ne anlama geldiğini, yarılanmanın piyasaları nasıl etkileyeceğini, salgın sırasında ve sonrasında hükümetlerin kripto paralardan nasıl yararlandığını konuştuk.

“Bitcoin yarılanmalarının ardından ciddi artışlar olabiliyor” 

“Bitcoin Halving” yani Türkçesi ile Bitcoin yarılanması, her 44 ayda bir Bitcoin sayısının yarıya inmesi anlamına geliyor. 12 Mayıs’ta üçüncüsü gerçekleşecek olan yarılanmanın ilki 2012 yılında, ikincisi 2016 yılında gerçekleşirken dördüncünün ise 2024 yılının mart veya haziran ayında olması bekleniyor. Bitcoin’in çıktığı günden bu yana kurallarının belli olduğunu ve kuralların dışına çıkılmasının yasaklandığını söyleyen İsmail Hakkı Polat, Bitcoin’le ilgili bir şey değiştirilecekse bunun anayasal değişiklik gibi düşünülmesinin doğru olacağını söyledi. Bitcoin Halving sonrası değişiklikleri anlatan Polat, Bitcoin yarılanmalarının ardından ciddi değer artışları olabildiğini fakat içinde yaşadığımız salgın döneminden dolayı bunu tekrar değerlendirmek gerektiğini belirtti:

“2009’dan 2140 yılına kadar Bitcoin’in günlük üretimi, 10 dakikada kaç Bitcoin üretileceği, Bitcoin’in hangi tarihlerde yarıya indirileceği belli. 44 ayda bir yarıya düşürülüyor. Burada şu yapılıyor: 2009 ile 2012’nin sonuna kadar her 10 dakikada bir 50 Bitcoin üretiliyordu, sonraki üç buçuk-dört yılda, 2016’nın sonuna kadar her 10 dakikada bir 25 Bitcoin olarak gitti. Şu anda 12 Mayıs’a kadar her 10 dakikada bir 12,5 Bitcoin üretiliyor. Böylelikle her dört yılda bir yarılanma sürecinin hemen arkasından -altını çiziyorum öncesinde ya da sırasında değil- bir süre sonrasında günlük üretim düştüğü için Bitcoin’e olan talep artıyor ve yarılanma süresinin sonunda çok ciddi artışlar oluyor. 2016 yılının sonundan itibaren başlayıp 2017 yılı boyunca devam eden ve bin dolardan 20 bin dolara kadar taşıyan buydu aslında. Bitcoin her dört yılda bir fiyatına bir sıfır ekliyor deniyor. Şimdi de birkaç ay sonra başlayarak Bitcoin’in 100 bin dolarlara çıkması gibi senaryolar var. Ancak burada, içinde yaşadığımız salgın döneminde insanlar temel ihtiyaçlarına odaklamış durumda. Dolayısıyla yaşadığımız yeni normaller çerçevesinde bunun da tekrar değerlendirilmesi ve iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Söyleşinin tamamı için: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.