Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalışan ve geriye dönük hakları ödenmeyen işçiler, iş bıraktı

Rize’de, Çayeli Bakır İşletmesi’nde çalışan Maden-İş Sendikası’na üye işçiler, kıdem zamlarının ödenmesi ve sendika temsilcilerinin üzerindeki baskılara son verilmesi talebiyle iş bıraktı.

Rize’nin Çayeli ilçesinde, Kanadalı First Quantum Minerals (FQM) şirketine bağlı olarak çalışan 300’e yakın işçi, haklarının alamamaları üzerine dün akşam iş durdurdu. Maden girişinde açıklamada bulunan sendikanın işyeri temsilcisi Mustafa Kara, “Kıdem zamlarımız verilmiyordu, sendika temsilcilerine baskı uygulanıyordu. Bu sebeplerle iş bıraktık. Çayeli Bakır İşletmeleri’nde iş durmuş durumda” dedi.

Şirket yetkilileriyle altı aydır görüşmeler yaptıklarını belirten Kara, “Bugün de bir görüşme yaptık, ‘düşüneceğiz’ diyorlar. Haklarımız geri verilene kadar eyleme devam edeceğiz. Anlaşılıyor ki Çayeli Bakır İşletmeleri uzun bir süre kapalı kalacak” diye konuştu.

“Sendika temsilcisinin işyerine girmesinin engellenmesi bardağı taşıran son damla oldu”

Bugün (12 Mayıs), Maden-İş Sendikası’nın Çayeli ilçesindeki işletme temsilciliğinde bir araya gelen işçiler, Çayeli Bakır İşletmeleri’ne kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından işletmenin güvenlik noktasında açıklama yapan Maden-İş Sendikası Temsilcisi Mustafa Kara, sendika temsilcisinin işyerine girişinin engellenmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirtti.

Şirket yönetimiyle hiçbir konuda anlaşma sağlayamadıklarını söyleyen Kara “2019 yılında 40 maden çalışanı kıdem hakkı kazanmıştır. Fakat bu yılın üçüncü ayına kadar hak teslimleri ertelendi ve sonrasında da koronavirüs bahanesiyle işlemler tamamlanmadı” dedi.

Koronavirüs salgınına rağmen işçilerin sahaya gelip çalıştığını vurgulayan Kaya, şöyle devam etti: “Biz burada 300 kişinin hakkını ve emeğini savunmak zorundayız. Bu ekmek davasından kesinlikle vazgeçmeyeceğiz ve geri de adım atmayacağız. Nisan ayı performans değerlendirmesinin koronavirüsten dolayı ötelendiğini söylüyorlar. Biz burada yeraltında ve yerüstünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef şirket yönetimi 300’ü bir arada cevheri işleyememiştir. Oysaki en değerli cevherin çalışan işçileri olduğunu söylüyorlardı.”

Maden-İş Sendikası’na üye 280 işçinin iş durdurma kararı aldığını aktaran Kara, “2019 yılında bu emekçi kardeşlerimize yapılan saygısızlığı, hangi bölüm yaptıysa özür dilemesini ve geriye doğru bu emekçi kardeşlerimizin haklarının verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.