Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vuhan’daki herkese 10 gün içinde test yapılacak: Detaylar belli oldu, şüpheler var

3 Nisan’dan beri koronavirüs vakasının görülmediği Çin’in Vuhan kentinde, geçen hafta sonu altı yeni vakayla karşılaşılması ikinci dalga endişelerini beraberinde getirmişti. Endişelerin artmasıyla beraber Çin yönetimi, “10 günlük savaş” adlı bir planla, salgının ortaya çıktığı Vuhan kentinde yaşayan 11 milyon kişiye test uygulanacağı ve böylece semptom göstermeyen hastaların tespit edilebileceğini açıklamıştı. The New York Times’tan Vivian Wang ve Sui-Lee Wee, Çin’in “10 günlük savaşında” izlenecek adımları ve planın ne kadar başarılı olabileceğini yazdı.

Öncelik yaşlılarda ve göçmenlerde

Çin hükümetinin açıkladığı bilgilere göre, Vuhan şehrindeki her vatandaşın test yaptırabilmesi için bütün mahallelerde test noktaları kuruluyor. Plan, 13 Mayıs Çarşamba günü Vuhan’daki yedi büyük mahallede kurulan test noktalarıyla resmen başladı. İlk aşamada, yaşlı vatandaşların ve göçmenlerin yaşadığı kalabalık nüfuslu mahallelere öncelik veriliyor. Altı yaşın altındaki çocuklar testlerden muaf tutuluyor ve mayısın ilk haftası test yaptırmış olan vatandaşlardan tekrar test yaptırmaları istenmiyor. Çin hükümeti, Vuhan’ın neredeyse tüm mahallerinde dağıtılan el broşürleri, sokak hoparlörlerinden yapılan çağrılar ve sosyal medyadan verilen mesajlarla halkı test yaptırmaya çağırıyor. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarda dikkat çeken bir slogan var: “Kimseyi arkada bırakmayın.”

Ancak Çin hükümeti tarafından çok kısa bir sürede oluşturulan bu kapsamlı plan, halk arasında bazı kafa karışıklıklarına sebep oluyor. Çarşamba günü, Vuhan’daki bir hastane yetkilisi, çok sayıda vatandaşın kendilerini arayarak “Tüm ailenin test edilmesi yerine aileden yalnızca bir kişi test edilse olur mu?” şeklinde çeşitli sorular sorduklarını belirtmişti. Bunun üzerine hükümete yakın medya, asemptomatik vakaların varlığına dikkat çekerek neden aile içerisindeki herkese test uygulanması gerektiğini anlatan bir röportaj yayımladı. Bazı yerel yöneticiler de vatandaşların test olmaları için hastanelere mi gönderileceğini yoksa sağlık çalışanlarının mahallelere mi davet edileceğini bilmediklerini söylüyor.

Ücretsiz uygulanacak testler için toplam maliyet 140 milyon dolar

Vuhan yerel yönetiminden yapılan açıklamaya göre, 11 milyon vatandaşa yapılacak testlerin toplam maliyeti yaklaşık 140 milyon dolar. Vuhan halkının yapılacak testler için hiçbir ödeme yapmayacağı, bütün masrafların devlet tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Vuhan için oluşturulan bu plandan önce, Çin hükümeti, ülke çapında uygulanacak testlerin masraflarının sağlık sigortası kapsamında olacağını açıklamıştı.

Ülke çapında test kiti üreten firmalar da kentteki 11 milyon vatandaşa test yapılabilmesi için devreye girmiş durumda. Adicon Clinical Laboratories adlı bir test laboratuvarında çalışan Zhang Zheren, Hangzhou gibi şehirlerden Vuhan’a test ekipmanları gönderilmeye başlandığını söyledi. Vuhan Belediye Başkan Yardımcısı Li Qiang, nisan ayında yaptığı bir açıklamada şehirde testlerin gönderilebileceği 53 farklı tesis olduğunu ve günlük 46 bin test yapılabildiğini belirtmişti. Hükümet sözcüsü Huang Libin ise, nisan ayında verdiği bir demeçte Çin’de artık günde 5 milyon test kiti üretilebileceğini söylemişti. 

Plan gerçekleşemeyecek kadar zor mu?

Vuhan yönetimi oldukça hızlı bir şekilde uygulamaya geçse de hükümete yakın medyada yayımlanan raporlar, tüm vatandaşları test etme planının oldukça zor bir plan olduğuna dikkat çekiyor. Health Daily gazetesi, perşembe günü yer verdiği bir raporda, son bir haftada test edilmiş vatandaşlar hariç tutulsa bile kentte 10 gün boyunca günlük en az 730 bin test uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Gazeteye göre, 14 Mayıs itibarıyla Vuhan kentinin günlük test kapasitesi ise en fazla 100 bin.

Bütün şehre test yapılması doğrultusundaki plan, Vuhan halkını da ikiye bölmüş durumda. Bazı vatandaşlar hükümete destek verse de birçok vatandaş açık havadaki uzun kuyruklarda test sırası beklemelerinin, enfeksiyonların yayılmasını da beraberinde getireceğinden endişeleniyor. 

Vuhan’daki önlemler kaldırılmış olmasına rağmen vatandaşların büyük bir kısmı hâlâ evlerinden çıkma konusunda tereddütlü. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin baş epidemiyoloğu Wu Zunyou, salı günü devlet televizyonuna verdiği bir röportajda testlerin “kilit alanlara ve kilit bölgelere” odaklanmasının daha iyi olacağını, enfeksiyon izlerine rastlanmayan topluluklarda herkesin test yaptırmasına gerek olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.