Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de koronavirüs testleri “yeni normalin” bir parçası olacak

Çin, salgında ikinci dalgayı önlemek için koronavirüs testlerini daha yaygın hale getirmeyi planlıyor. Buna göre hem özel şirketler çalışanlarına test yapmak için teşvik edilecek hem de bazı eyaletler herkese uygulayabilmek için testleri sağlık sigortası kapsamına alacak. Çin’de koronavirüs testlerinin “yeni normalin” bir parçası haline geleceği belirtiliyor.

“Günlük 5 milyon test üretme gücümüz var”

Çin Sanayi Bakanlığı nisan ayında yaptığı açıklamada günde 5 milyon koronavirüs test kiti üretme kapasitesine sahip olduklarını belirtmişti. Şu ana kadar toplam kaç test uygulandığı Çinli yetkililer tarafından resmi olarak açıklanmasa da uzmanlar sayının hayli yüksek olduğunu tahmin ediyor. Zira Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasına göre Çin’de bir günde üretilen toplam test sayısı, ABD ve Rusya dışında dünyadaki bütün ülkelerin salgın ortaya çıktığından beri uyguladığı test sayısından fazla.

Bazı eyaletler testleri sağlık sigortası kapsamına alacak

Çin yönetimi, koronavirüs testlerini her geçen gün daha da yaygın hale getirmek istiyor ve bu amaç doğrultusunda yerel yöneticiler test yapma kapasitesine sahip yüzlerce laboratuvarın ve hastanenin adını listelerken bazı imalat şirketlerine de çalışanlarına test yapması için fon ayrılıyor. Bazı yerel yönetimler ise testleri sağlık sigortası kapsamına alarak ücreti 60 yuan (8.5 ABD Doları) ile 270 yuan arasında değişen testlerin maliyetini karşılama kararı aldı.

Hubei, Guangdong, Zheijang ve Heilongjiang eyaletleri toplam 267 milyon nüfusa sahip ve bu eyaletlerin yönetimlerinin yaptığı açıklamaya göre, dört eyaletin günlük toplam test kapasitesi 321 bin civarında.

Pekin’de ise koronavirüs testi toplam 67 laboratuvarda uygulanabilirken günlük 48 bin test gerçekleştirme imkânı var.

 Vuhan’da yaşayan herkese test yapılması planlanıyor

İkinci dalga endişelerinin artmasıyla beraber salgının ortaya çıktığı 11 milyonluk Vuhan kentinde yaşayan herkese test uygulanması planlanıyor.

“10 günlük savaş” adı verilen plana göre, bu süre boyunca kentte yaşayan herkese test yapılacak. Testler öncelikli olarak yaşlılara ve kronik rahatsızlığı olan insanlara uygulanacak. Testlerin asıl amacının ise hastalığı semptom göstermeden atlatsa da taşıyıcı durumunda olan kişilerin tespit edilmesi olduğu belirtiliyor.

3 Nisan’dan beri hiçbir yeni vakanın görülmediği Vuhan’da geçen hafta sonu hepsi aynı yerleşim yerinde olmak üzere altı yeni vaka tespit edilmişti.

7 Nisan günü 76 günlük karantina uygulamasının kaldırıldığı Vuhan’da 26 Nisan günü bütün koronavirüs hastalarının tedavi olup taburcu edildiği ve şehirde aktif bir vaka kalmadığı duyurulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.