Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi: “Salgının ilk iki ayında en az 128 işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti, 13 bin 43 işçide koronavirüs tespit edildi”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), “Koronavirüs Salgınının İki Ayı İşçi Sağlığı ve Güvenliği Raporu”nu yayımladı. 11 Mart  ile 10 Mayıs tarihleri arasını kapsayan raporda, en az 128 işçinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

İSİG Meclisi, 11 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında en az 204 işyerinde 13 bin 43 işçide koronavirüs hastalığı tespit edildiğini vurguladı.

Salgının bir sınıf sorunu olduğu belirtilen açıklamada, “Hasta ve ölüm oranlarının en fazla üretim merkezlerinin bulunduğu işçi yoğun kentlerde görülmesi, salgının bir işçi sınıfı hastalığı/sınıf sorunu oluşunu daha da pekiştirdi. Salgının ikinci ayında sermayeyi koruyan ve işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçilerin yaşam alanlarında hızla yayılmasına sebep oldu” denildi.

Raporda AVM’lerin açılmasının, başta işçileri salgının hedefi haline getireceği vurgulandı:

“Salgının ikinci ayının sonlarında kontrol altına alınmadan ‘normalleşme’ adı altında ekonomik hayatın canlandırılması politikaları hız kazandı ve temas riskinin en fazla olduğu alanlardan birisi olan AVM’lerin açılması gibi hazırlıklar yapıldı. Bu koşullarda bilim insanları tarafından tartışılan salgının ikinci dalgasının hedefinde doğrudan yine işçilerin olacağı açığa çıktı.”

Rapora göre 11 Mart-10 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki veriler şöyle:

·       Salgının ilk iki ayı olan 11 Mart-10 Mayıs tarihleri arasında en az 128 işçi koronavirüs sebepli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

·       Hayatını kaybeden emekçilerin dokuzu kadın, 119’u erkek.

·       Hayatını kaybeden emekçilerin yaş ortalaması 50.

·        Hayatını kaybedenlerin 98’i ücretli (işçi ve memur), 30’u ise kendi nam ve hesabına çalışıyordu.

·       Koronavirüs nedenli iş cinayetlerinin en fazla gerçekleştiği işkolları ticaret-büro işkolu ile sağlık işkoludur.

·       Hayatını kaybeden işçilerin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: Ticaret-büro işkolunda 37, sağlık işkolunda 31, belediye-genel işler işkolunda 11, turizm-konaklama işkolunda sekiz, tekstil işkolunda yedi, taşımacılık işkolunda beş, savunma-güvenlik işkolunda beş, bankacılık işkolunda dört, metal işkolunda dört ve diğer işkollarında 14 işçi yaşamını yitirdi.

·       Hayatını kaybeden işçilerin en az 18’i (yüzde 15) sendika üyesiydi.

·        Salgının ilk iki ayında koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden işçilerin 78’i (yüzde 60) İstanbul, dokuzu Kocaeli, yedisi İzmir, beşi Bursa, üçü Ankara, üçü Gaziantep ve 23’ü de diğer illerde çalışmaktaydı.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.