Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü yenenler anlatıyor – Nimetullah Göktepe: “Belirti göstermediği için kız kardeşime test yapmadılar, halbuki evde beş pozitif vaka vardı”

Nimetullah Göktepe (25), İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde; annesi, babası ve üç kardeşiyle birlikte yaşıyor. Koronavirüs salgınından önce sözleşmeli İngilizce öğretmenliği yapan Nimetullah, okulların kapatılmasıyla işe ara vermek zorunda kalmış. Virüse karşı her ne kadar ailece önlemlerini alıp, hijyen kurallarına dikkat etmiş olsalar da Nimetullah’ın babasına bulaşan koronavirüs; annesi, kendisi ve üç kardeşine daha geçmiş. Nimetullah Göktepe, ailesinin ve kendisinin karantina ve tedavi sürecini Medyascope’a anlattı. 

Nimetullah ve ailesi Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 10 Mart gününden itibaren evde kalmaya ve sosyal mesafeye dikkat etmeye özen göstermiş. Yaklaşık iki ay boyunca babasının evden hiç çıkmadığını anlatan Nimetullah, “Babam bir gün dayımla birlikte dışarıya, yürüyüşe çıktı. Bundan birkaç gün sonra şiddetli eklem ağrıları başladı, soğuk algınlığı belirtileri de vardı. Daha sonra kendisini aşırı halsiz hissetmeye başlayınca 21 Nisan’da onu hastaneye götürdük” dedi. Babasının pozitif test sonucunun iki gün sonra çıktığını belirten Nimetullah, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aile hekimliği ve ilçe sağlık müdürlüğünden arayıp ‘Biz eve tedavi için ilaç göndereceğiz’ dediler ancak aradan üç gün geçmesine rağmen eve hiç kimse gelmedi.”

Bu süreçte Nimetullah ve ailesini sadece 182 Hastane Randevu Merkezi aramış, ateşlerinin olup olmadığı ve halsiz hissedip hissetmediklerini sormuş.

Nimetullah attığı tweet’le sosyal medyada sesini duyurunca Sağlık Bakanlığı Twitter’dan mesaj atmış

Üç gün boyunca kimsenin babasının tedavisiyle ilgili kendilerine ulaşmaması üzerine Nimetullah, sosyal medyadan sesini duyurmaya karar vermiş. Yaşadıklarını sosyal medyadan anlatıp Sağlık Bakanlığı’na seslenen Nimetullah, “Tweet’im görünür hale gelince o günün gecesinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bize ulaştı. Sağlık Bakanlığı Twitter’dan mesaj attı bana. Belediye de sonrasında bizlerle iletişime geçti” dedi. Ertesi gün ilçe sağlık müdürlüğünden gelen kişiler, Nimetullah’ın babasının hastaneye yatması gerektiğini söylemişler. Ancak üç gün boyunca evde bekleyen Nimetullah ve ailesine bu yönde bir bilgi verilmemiş. Sürecin başından beri ilçe sağlık müdürlüğünü aradıklarında 184’e yönlendirildiklerini, 184’ü aradıklarında görüştükleri kişilerin kendilerine 112’yi aramalarını söylediğini anlatan Nimetullah, “Kimse sağlıklı bir bilgi vermedi. Sanki süreç hakkında kimsenin yeterliliği yok. Bizde böyle bir kanı oluştu” diye konuştu.  

Babasının hastaneye yatırılmasından iki  gün sonra annesinin de koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırıldığıı anlatan Nimetullah, “İlçe sağlık müdürülüğünden gelen görevliler bana ve bir kardeşime koronavirüs belirtileri gösterdiğimiz için test yaptı. O akşam sonuçlarımız çıktı: Pozitif” dedi. Abisinin de test sonucunun pozitif olduğunu sözlerine ekleyen Nimetullah, abisi ve kardeşiyle birlikte evde tedavi olmuş. Süreç boyunca eklem ağrıları, öksürük ve nefes darlığı şikayetleri olduğunu belirten Nimetullah “Tedavi sürecimin birinci haftası bittikten sonra koku ve tat kaybı oldu. Özellikle koku kaybını yaklaşık bir hafta boyunca yaşadım. Benim için en kötüsü oydu” dedi. 

“Belirti göstermediği için kız kardeşime test yapmadılar, oysa evde beş pozitif vaka vardı”

Virüsün kız kardeşine de bulaştığını düşünen Nimetullah, görevlilerin ona test yapmamasına şaşırmış: “Görevliler eve gelince sadece virüs belirtileri olanlara test yaptılar. Kardeşim 21 yaşında, beş koronavirüs hastasıyla aynı evde, ona da bulaşmıştır. Bizce o, belirti göstermeden atlattı. Test yapılması gerekirdi. Babam amcamlarla temas kurmuştu, onlara da test yapılır diye düşünüyorduk ancak yapmadılar.”

“10 maskeyi, nereden baksanız beş-altı gün boyunca altı kişi kullandık”

Altı kişi yaşadıkları evde Göktepe ailesinin sadece iki üyesine maske almak için kod gönderilmiş. Babası, annesi ve akabinde bir kardeşi virüse yakalandığında ise evde sadece 10 tane maske varmış. Nimetullah o günleri şöyle anlattı: “10 maskeyi, nereden baksanız beş-altı gün boyunca altı kişi kullandık. Bizi ilçeden ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden arayıp ihtiyaçlarımızı sorduklarında, tek ihtiyacımızın maske ve dezenfektan olduğunu söyledik. Belediye bize maske yolladı ancak elimizde, hasta olduğumuz süreç boyunca her gün bir tane kullanacağımız kadar maske hiç olmadı.”

Nimetullah ve ailesi tedavi olup iyileşti. Hastalık günlerinin çok zor geçtiğini belirten Nimetullah son olarak şunları ekledi: “Moral çok önemli, yakın çevrem ve arkadaşlarım bana destek oldular. Tedavi sürecinde iyi bir psikolojiye sahip olmak çok önemli, karamsar olmaya hiç gerek yok.”

https://twitter.com/nimonegss/status/1262763674923499522

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.