Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ile söyleşi – Yeni normalleşme süreci ve değişen koronavirüs testi kriterleri

Koronavirüs testi yapılması için gereken kriterler genişletildi. Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinde bulunan kişilere de koronavirüs testi yapılacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ile koronavirüs tespitinde kullanılan testlerdeki değişen kriterleri konuştuk.

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, vaka tanımına giren, şüphe uyandıran, bütün kişilere test yapıldığını ve hastalıkla ilgili bilgilerin sürekli güncellendiğini söyledi. Öztürk, “Örneğin daha önce görüldüğü konusunda bilgimiz olmayan tat bozukluğu ve koku alamama gibi belirtilerin bu hastalıkta anlamlı oranda görüldüğü, hastaların bir kısmının ishal ile seyrettiği tespit edildi. Bu nedenle hastalığın tanımına farklı belirtiler de eklendi. Doğal olarak vaka tanımı değiştikçe doğal olarak, test kapsamına alınacakların kapsamı da doğal olarak değişti” dedi.

Sosyal medyada paylaşılan Kadıköy Moda ve İzmir Kordon’da kalabalık grupların sosyal mesafeye dikkat etmeden bir araya gelmesini ise Öztürk şöyle değerlendirdi: “Başkalarını tehlikeye atamayız, kimse alınmasın ama açıkça bunları (bu görüntüleri) bir sorumsuzluk örneği olarak görüyorum. Bir bilinçsizlik olarak görüyorum. Her kalabalıktan uzak durmalıyız. Toplum fedakârlığını belli bir süre daha devam ettirmek zorundayız. Yeni normalin kurallarını içselleştirmek zorundayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.