Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Cumhuriyet tarihinin en büyük casus operasyonu fos çıktı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici kişisel blogunda, 11 insan hakları savunucusunun yargılanmasına sebep olan Büyükada toplantısına ve davadan önce konu hakkında çıkan haberlere ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Bildirici, o günlerdeki başlıklardan örnekler verdi:

“‘Tertip komitesi Büyükada’da’ (Kılıçdaroğlu İstanbul’a yaklaşırken sinsi plan deşifre oldu. Büyükada’da gözaltına alınan 11 kişinin, yeni Gezi provokasyonuna hazırlandığı belirlendi. / Akşam 7 Temmuz 2017)

“‘Casusluğa bu defa af yok’ (Casusluk yaptığı öne sürülen şahıslar gözaltına alındı. 15 Temmuz öncesi CIA’in aralarında yer aldığı çoğu yabancı 17 kişi Büyükada’da toplantı yapmıştı. / Türkiye/ 7 Temmuz 2017)

“‘Büyükada’da gizli tanık’ (10 kişinin silahlı terör örgütüne üye olmak, casusluk ve anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs suçlamalarıyla sorgulandığı öğrenildi. / Hürriyet/ 8 Temmuz 2017)

Bildirici, dava sürecini aktardı ve toplantıya dair yapılan haberlerle ilgili şunları söyledi:

İnsan hakları savunucularının toplantısıyla ilgili haberler bütün gazetecilik ilkelerinin ayaklar altına alındığı haberler. Bırakın yaftalamayı, önyargılı davranmayı, polisin operasyonuyla ilgili haberlerin tümü senaryo kokulu propaganda metinleri. Gazeteciliğin G’si bile uygulanmamış, polis kaynaklarından alınıp, bazı siyasi odaklarla birlikte pişirilip servis edilmiş işler. Ne bir karşı tarafa sorma ne bir adil ve dengeli davranma kaygısı.  

Öyle olmasaydı, başta Akşam, Türkiye, Star, Güneş, Takvim gazeteleri ile bu tür ‘haber’leri yayımlayan internet siteleri ve televizyonlar, iddianamede casusluk suçlaması olmadığının belli olduğu anda haberlerini düzeltirlerdi. Onu da geçelim, şimdi mahkemenin kararından sonra bir düzeltme yayımlar ya da özür dilerlerdi.

Büyükada’da casus operasyonu’ haberlerini düzeltme gereği duymadılar; sanki baştan beri doğruları yazmış gibi devam ettiler yollarına. Böyle bir faaliyet, gazetecilik olamaz.”

Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.