Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz gazisi Ufuk Yeğin: “Hakkımızı aradığımız için bizi ‘mahallenin yaramaz çocukları’ olarak görüyorlar”

Resmî istatistiklere göre 15 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişimi sırasında 2 bin 193 kişi yaralandı. Yaralanan sivillere gazilik unvanı verildi. Ancak 15 Temmuz gazileri, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun sağladığı haklara sahip değil ve gaziler, FETÖ terör örgütü olarak kabul edildiği için bu hakka sahip olmak istiyor.

Bu talebi dile getiren gazilerden biri de Ufuk Yeğin. Geçen hafta Medyascope’a konuşan Yeğin, taleplerinin karşılanmaması halinde durdurdukları eylemlerine devam edeceklerini belirtmişti.

Okan Yücel‘in sorularını yanıtlayan Yeğin, 15 Temmuz 2020 gününe kadar bekleyeceklerini ve o gün itibarıyla gıyaplarında herhangi bir açıklama yapılmazsa eylemlerini yeniden başlatacaklarını söyledi:

“Şu an için açıklama bekliyoruz. 15 Temmuz’da da açıklama bekleyeceğiz. Sabah 08:30’da Karşıyaka Mezarlığı’nda buluşup şehitliği ziyaret edeceğiz. Ardından Meclis’te yeni açılan anıta gitmeyi düşünüyoruz. Gün boyu beklemeye geçeceğiz. Eğer o gün bizimle ilgili herhangi bir açıklama olmazsa arkadaşlarla durum değerlendirmesi yapıp tekrar eylemlere başlayacağız.

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na tabi olma talepleri ile ilgili somut bir adım atılıp atılmadığı sorusunu cevaplayan Yeğin, “Taleplerle ilgili net bir bilgi gelmedi. Yıldönümüne odaklandık. Birebir görüşme olmadı ama çarşamba gıyabımızda bile olsa bir açıklama yapıldıktan sonra biz de kendi açıklamamızı yapacağız. Bir şeyler yapıldı diye bilgiler geliyor ama içerik yok. Geçen perşembe İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem Bey ile görüştük telefonda, ‘Sizin için çok güzel çalışmalar yaptık, neticeye de erdirdik’ dedi ama henüz içeriğini bilemiyoruz” dedi.

“Biz onlara göre mahallenin yaramaz çocuğuyuz”

Yeğin sözlerine şöyle devam etti: “3713 ve bağlanacak maaş bizim kırmızı çizgimizdi. Hiçbiriyle ilgili kulağımıza somut bir adım atıldığı bilgisi gelmedi. Çarşamba durum değerlendirmesi yapacağız. Sarayda şehit yakınlarının toplandığı bir anma etkinliği var. Oraya da biz tepki gösterdiğimiz için gaziler çağrılmamıştı, sonradan birkaç gazi çağrılmış. Biz davet edilmeyiz çünkü onlara göre muhtemelen mahallenin yaramaz çocuğuyuz.”

“Bizi cezalandırmaya çalışıyorlar”

Ufuk Yeğin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun‘un Twitter’daki paylaşımlarıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Fahrettin Altun’un Twitter paylaşımlarında hep şehit ibaresi var, hiç gazi yok. Bizi cezalandırmaya çalışıyorlar. Ancak biz geri adım atmayız. 15 Temmuz günü olan cesaretimizden bir şey kaybetmedik.”

“Aile Bakanı Yardımcısı bize ‘3713’ü dile getirmeyin, sadece maaş isteyin’ dedi”

Ufuk Yeğin, 3713 taleplerine sıcak bakılmadığını da sözlerine ekledi:

“Aile Bakan Yardımcısı ile geçen hafta görüştük. Kendisi ‘3713’e girmeyi dillendirmeyin, sadece maaş isteyin’ dedi. Biz de kabul etmedik. Bizi 3713’e almamak FETÖ’yü meşru hale getirmektir. ‘Güneydoğu’da yaralanan ancak gazi olamayan binlerce kişi geri dönüp dava açar’ diyorlar. Böyle şeyler söyleyip 3713 no’lu yasayı talep etmemizi bile istemiyorlar. Eğer 3713’e dahil etmeyeceklerse bağlayacakları maaşın bir anlamı kalmıyor.

“Hayallerimiz yıkıldı”

Hayallerimiz çok yıkıldı. Bundan önce bize verilen sözler hem tutulmadı hem de inkâr edildi. Taleplerimiz karşılanırsa teşekkür açıklaması yapıp olayı bitiririz. Aksi halde eylemlerimize devam ederiz.

Yeğin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de yaklaşık bir aydır konuşamadıklarının altını çizdi. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bulunan malul gaziler ve yakınlarına sağlanan haklardan yararlanmak isteyen 15 Temmuz gazileri, 9 Haziran’dan başlayarak yedi gün boyunca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın önünde eylem yapmıştı. Ardından eylem AKP Genel Merkezi’ne taşınmıştı ve bu esnada güvenlik güçleri ile gaziler arasında arbede yaşanmıştı. Yaşanan olayın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazilerden oluşan temsili bir heyeti bakanlıkta ağırlamıştı. Gaziler bu görüşmenin ardından eylemlerine ara vermişti. Ufuk Yeğin bu görüşmenin ardından iki gün üst üste Süleyman Soylu ile konuştuklarını ancak daha sonra hiç görüşemediklerini söyledi.

Ufuk Yeğin’e geçen hafta açılan soruşturma kapatıldı

9 Haziran tarihinde Ufuk Yeğin’e, FOX TV’ye izinsiz çıktığı gerekçesiyle çalıştığı kurum olan Ayaş Açık Ceza İnfaz Koruma Müdürlüğü tarafından soruşturma açılmıştı. Bunun kendilerine gözdağı vermek amacıyla yapıldığını söyleyen Yeğin, yazılı savunmasını yaptığını ve cezaya yer olmadığına dair çıkan kararla soruşturmanın resmî olarak kapatıldığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.