Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki enerji arayışını tepkilere rağmen sürdürüyor: Yunanistan AB’yi Türkiye’ye yaptırım uygulamaya çağırdı

Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in, Meis ve Rodos adaları arasında faaliyete geçeceğini duyuran denizci bildirisi (NAVTEX) yayımlamasının ardından, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim iyice tırmandı. İki firkateynin eşlik ettiği Oruç Reis’e Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 19 gemisi daha katıldı. Türkiye ve Yunanistan’ın hava kuvvetleri jetleri bölgede alçak uçtu.

Oruç Reis gemisinin faaliyetleriyle ilgili gelişmeler yaşanırken Kıbrıs’ta resmî ziyarette olan Yunanistan Genelkurmay Başkanı, ziyaretini yarıda keserek Atina’ya döndü. Yunanistan ordusu alarma geçti.

Enerji kaynaklarına erişim en önemli konu

2009 yılında İsrail açıklarında 280 milyar metreküplük Tamar gaz sahası keşfedilmişti. 2010 yılında ise aynı bölgede 620 milyar metreküplük Leviathan gaz sahası bulunmuştu. Böylece gaz sahasının bulunduğu bölge, enerji kaynakları açısından stratejik bir hedef haline gelmişti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), tek taraflı olarak stratejik deniz sahalarını 13 parsele bölmüş ve Mısır, Lübnan, İsrail ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasını imzalamıştı.

Bölgede İtalyan, Rus, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) enerji şirketleri, enerji elde etmek için çalışma yapıyor.

Türkiye Yunanistan’ın kıta sahanlığı iddiasını reddediyor

Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın iddialarını reddettiklerini söyledi:

[Yunanistan’ın kara sahanlığı] rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz. Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi anakarasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası, uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.”

Yunanistan AB’den, Türkiye’ye yaptırım uygulamasını istedi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin bölgedeki varlığını kınadı. Bakanlığın yaptığı açıklamada “Türkiye’ye egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölgedeki barış ve güvenliği zedeleyen bu hukuk dışı eylemleri derhal durdurması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği’ni (AB) Türkiye’ye yaptırım uygulamaya çağırdı ve Türkiye’nin aksiyonları sonucunda NATO ilişkilerinin de zedeleneceğini söyledi. Bölgedeki hareketlenmenin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Atina’da Miçotakis ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Maas, “Yunanistan’ın Alman hükümetinin tam desteğine sahip olduğunu” söyledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Libya ve Suriye’deki gelişmeler konuşuldu.

Türkiye Libya’da da NATO’yla karşı cephede: Tek müttefik Katar

Suriye’de NATO ilişkileri karmaşıklaşan, S-400 füze krizi sırasında da NATO’yla ilişkileri zedelenen Türkiye, Afrin’e yapılan operasyonda da ABD başta olmak üzere Batı ülkelerini karşısına almıştı. Bunun yanı sıra Türkiye, Libya’da hükümete askeri destek vererek yönetimi devirmeye çalışan Hafter’in Libya Ulusal Ordusu’na karşı taraf olmuştu. Rusya ve Fransa destekli Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin askeri güçleri ise Hafter’in yanında savaşıyor.

Türkiye’nin Libya’da aktif rol oynaması ile güç dengesi Serrac hükümeti lehine döndü. Özellikle Fransa bu konuda Türkiye’yi sert sözlerle eleştirirken, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ABD’den, Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanmasını talep etmişti.

Mısır parlamentosu, pazartesi günü aldığı karar ile Libya’ya askeri müdahalede bulunmak için Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi’ye izin verdi. Libya İçişleri Bakanı ise “Mısır meclisinin kararı savaş ilanıdır” dedi. İlerleyen günlerde Mısır’ın Libya’ya asker yollaması bekleniyor. Bu durumda Mısır ile Türkiye sahada karşı karşıya gelebilir. Türkiye’nin Libya’daki mücadelesindeki tek müttefiki ise Katar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.