Yardım kuruluşu çalışanı beş kişi, koronavirüs salgınının vurduğu kuzeydoğu Nijerya’ya yiyecek, su ve tıbbi malzeme ulaştırmaya gittikleri sırada kaybolmuştu. Boko Haram militanları, yardım kuruluşu çalışanlarını kamera önünde infaz etti.
Özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya’nın kuzey kesiminde daha etkili olan radikal İslamcı silahlı örgüt Boko Haram, 2002 yılında ülkenin Borno eyaletinde kurulmuştu. Örgütün binlerce insanı katletme, dini yapıları yakma, genç kızları dini gerekçelerle kaçırıp satma gibi pek çok eylemi medyaya yansımıştı.
The Washington Post’un haberine göre, şüpheli Boko Haram militanları, uluslararası yardım kuruluşları ve Nijerya hükümeti için çalışan kişileri kamera önünde infaz etti. Yerel medya organları tarafından yayınlanan görüntülere göre, kimliği belirsiz bir ses, “Bu, sizi aldatmak ve halkımızı inançsızlaştırmaya çalışan kafirlere bir mesaj” diyor.
Nijerya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Garba Shehu, “Boko Haram’ın kuzeydoğu Nijerya’dan tamamen silinmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” dedi. Ancak, Boko Haram’ın kalesi olarak bilinen Nijerya’nın Borno eyaletinin bazı sakinleri, hükümetin 2009’dan bu yana 30 binden fazla insanı öldüren aşırılık yanlısı grupların etkisizleştirilememesiyle ilgili hayal kırıklığını dile getirdi.
Çalışanlar yardım ulaştırmak için çıktıkları yolculukta kaçırıldı
Militanlar, yardım kuruluşu çalışanlarını Kuzey Nijerya’da bulunan Monguno kasabasından Maiduguri’ye giden ana yol üzerinde alıkoydu. Bu çalışanlar, Nijerya Devlet Acil Durum Yönetim Ajansı, Fransa merkezli Açlığa Karşı Eylem ve New York merkezli Uluslararası Kurtarma Komitesi de dahil olmak üzere dört farklı sivil toplum kuruluşunda çalışıyorlardı.
Kaçırılan isimlerden biri çocuk koruma asistanı olan Luka Filibus. Uluslararası Kurtarma Komitesi yaptığı açıklamada, “Luka, hayatını çocukları korumak ve çocukların kriz karşısındaki travmalarını azaltmaya yardımcı olmak için adamıştı” dedi.
Kaçırılan bir başka kişi, Borno eyaletinin bir yardım kurumunda çalışan Abdulrahman Bulama. Bulama, Washington Post’a verdiği bir röportajda evlenmek üzere olduğunu söylemişti.
Koronavirüs salgınından etkilenen bölgelere yardım ulaştırmak kaçırılma ve öldürülme tehlikesi taşıyor
22 Temmuz Çarşamba günü itibarıyla, Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da 38 bin 344 koronavirüs vakası ve 813 ölüm bildirildi. Ülkenin en büyük şehri olan Lagos’ta, doktorlar, koronavirüse karşı koruyucu ekipman eksikliğine dikkat çekerek greve gitti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ancak tek sorun koruyucu ekipmanların yetersizliği değil. Örneğin Borno eyaleti sakinleri, kendi şehirlerine yapılan seyahatlerin tehlikeli olduğunu söylüyor: ‘’Aşırılık yanlısı gruplar yolları keserek sürücüleri pusuya düşürüyorlar.’’
En tehlikeli bölgelere hizmet etmeye gidenlerin genellikle o bölgelerin sakinleri olduğunu söyleyen Maidugurili siyaset bilimci Abubakar Sadiq Kurbe, ‘’Onlar melek. Hükümetin erişemediği yerlere bile gidiyorlar’’ dedi.