Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus seçime gidiyor: Muhalifler Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı kadın aday Tikhanovskaya’nın etrafında toplanıyor

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde tansiyon yüksek. 26 yıldır ülkeyi yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun seçimlere girmeye hazırlanan iki muhalif ismin adaylığını engellemesiyle başlayan barışçı protestolar aralıksız devam ediyor. Lukaşenko’nun karşısındaki tek aday Svetlana Tikhanovskaya, “Eşitiz ve kazanabiliriz” sloganıyla birlikte muhalefetin tam desteğini almış durumda.

Lukaşenko’ya karşı seçimlere girecek Svetlana Tikhanovskaya (ortada), kendisini destekleyen Maria Kolesnikova (sağda) ve Veronika Çepkalo ile birlikte.

Ülkeyi 1994 yılından beri demir yumrukla yöneten Lukaşenko yedinci kez devlet başkanlığına aday olmaya hazırlanırken muhalefet  kanadı da Lukaşenko’nun karşısına çıkacak tek isim olan kadın aday Svetlana Tikhanovskaya’nın etrafında güçlerini birleştiriyor. Tikhanovskaya, hükümet karşıtı gösterilere katıldığı için mayıs ayında hapis cezası alan sosyal medya fenomeni eşi Sergei Tikhanovsky’nin yerine seçimlere girme kararı aldı. 

Muhalif isimlerin adaylıkları engellendi

Daha önce de, seçimlere girmek için imza toplayan iki farklı muhalefet adayı Lukaşenko yönetiminin engellemeleriyle karşılaşmıştı. Belarus’un en önemli doğalgaz şirketi olan Belgazprombank’ın eski Başkanı Viktor Babariko, aday olabilmek için gereken 100 bin imza toplama şartını yerine getirmek üzere başlattığı kampanyada 435 bine yakın imza topladı. Ancak Babariko’nun adaylığı “yurtdışından finansal destek aldığı gerekçesiyle” iptal edildi. Babariko, adaylığının iptal edilmesinin ardından Belgazprombank’ın başkanlığını yürüttüğü dönemde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Devlet başkanlığı seçimleri için aday olmak isteyen fakat adaylığı düşürülen bir başka isim de Valeri Çepkalo. Başkent Minsk’te bulunan ve yapay zekâ alanında yürüttüğü çalışmalarla bilinen Yüksek Teknoloji Bölgesi’nin (IT Park) kurucusu olan Çepkalo, topladığı 165 bin imzayla birlikte aday olabilmek için getirilen 100 bin imza toplama şartını yerine getirmesine karşın, Merkez Seçim Komitesi’nin imzaların yarısından fazlasının geçersiz olduğu yönündeki kararından sonra aday olamadı. Adaylığı iptal edilen Çepkalo, hukuki baskılar nedeniyle 24 Temmuz günü iki çocuğuyla birlikte Rusya’ya kaçtı. 

 Seçime katılmak için topladığı imzalar Merkez Seçim Komitesi tarafından geçersiz sayıldıktan sonra Rusya’ya kaçan Valer Çepkalo ve eşi Veronika Çepkalo.

Muhalefet Tikhanovskaya etrafında toplanıyor

Seçimlerde Lukaşenko’nun karşısına çıkacak tek aday olan Svetlana Tikhanovskaya ise, kısa sürede muhalefetin yeni umudu oldu. 7 milyon nüfuslu Belarus’ta, Tikhanovskaya için düzenlenen destek mitingleri ülkenin dört bir tarafına yayıldı. Tikhanovskaya, kocası Lukaşenko yönetimine karşı çıktığı için hapiste olan Maria Kolesnikova ve topladığı imzalar Merkez Seçim Komitesi tarafından geçersiz sayıldıktan sonra Rusya’ya kaçan Valeri Çepkalo’nun eşi Veronika Çepkalo gibi muhalif kadın isimler tarafından destekleniyor. “Ülkede gerçek bir değişim yaratmak istediklerini” belirten üç kadın, Lukaşenko tarafından “zavallı şeyler” olarak nitelendirildikten sonra güçlerini birleştirdiklerini açıkladı.

Svetlana Tikhanovskaya için düzenlenen bir miting.

“Son diktatöre” karşı protestolar devam ediyor

26 yıldır Belarus’u yöneten Lukaşenko, “Avrupa’daki son diktatör” olarak anılıyor. Uzun bir süredir muhalifler üzerindeki baskı ve seçimlerde yapıldığı iddia edilen usülsüzlüklerle suçlanan Lukaşenko yönetimi, mayıs ayında başlayan barışçı protestolara yönelik polis şiddeti ve gözaltı uygulamalarıyla uluslararası kamuoyundan büyük tepki topladı. Mayıs ayında başlayan Lukaşenko karşıtı gösterilerde bugüne kadar bine yakın Belarus vatandaşı gözaltına alındı. Belarus merkezli sivil toplum kuruluşlarına göre, protestolarda gözaltına alınan 25 kişi siyasi mahkum olarak cezaevlerinde tutuluyor.

Seçimlerin öncesinde Lukaşenko koronavirüse yakalandı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, 9 Ağustos’taki seçimler öncesinde dün (28 Temmuz Salı) koronavirüse yakalandığını açıkladı. Koronavirüsü semptomsuz atlattığını belirten Lukaşenko, “Ülkenin yüzde 97’si bu hastalığı hiçbir belirti olmadan geçiriyor. Tanrıya şükür ben de bu grubun içindeyim” diye konuştu. 

Lukaşenko, koronavirüs salgınının başladığı mart ayında sıkı karantina tedbirlerine karşı çıkmış ve “Ülkede karantina ilan edebiliriz fakat ne yiyeceğiz?” diyerek salgına karşı sıkı önlemlerin uygulanmasını engellemişti.

Belarus Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Belarus’ta bugüne kadar görülen koronavirüs vaka sayısı yaklaşık 68 bin, ölüm sayısı ise 543. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.