Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ve Belarus arasında paralı asker krizi: Rus askeri şirketi Wagner’e bağlı 33 paralı asker Belarus’ta gözaltına alındı

Belarus’ta Rusya ile bağlantıları olan 33 paralı askerin gözaltına alındığı yönünde çıkan haberlerin ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko açıklama yaptı. Lukaşenko, gözaltına alınanların kimliğiyle ilgili Rusya’dan açıklama beklediklerini söyledi. 

Belarus’ta 9 Ağustos günü yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi tansiyon düşmüyor. Seçimlerde Lukaşenko’nun karşısına çıkacak muhalif adaylar Viktor Babariko ve Valeri Çepkalo’nun seçimlere katılmalarının engellenmesiyle mayıs ayında başlayan protesto gösterileri, uzun bir süredir ülkenin gündemini meşgul ediyordu. Dün ise, 33 Rus paralı askerin yaklaşan seçimler öncesi ülkedeki huzuru bozmayı planladıkları için gözaltına alındıklarına dair çıkan haberler Rusya ve Belarus arasında gerilime sebep oldu. 

Belarus devlet haber ajansı Belta tarafından paylaşılan haberde, Rusya merkezli bir özel askeri şirket olan Wagner’e bağlı oldukları belirtilen 33 paralı askerin gözaltına alındığı belirtildi. Askerlerden 32’sinin başkent Minsk, birinin ise ülkenin güney bölgesinde gözaltına alındığını aktaran haberde, 9 Ağustos’ta yapılacak seçimler öncesi ülkeye 200’den fazla Rus paralı askerin giriş yaptığı bilgisi de paylaşıldı. Gözaltına alınan paralı askerlerin, 24 Temmuz’dan itibaren başkent Minsk’teki otellere yerleştirildiği öne sürülüyor.

Lukaşenko, Rusya’dan açıklama bekliyor

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, konuyla ilgili olağanüstü Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Gözaltına alınan paralı askerlerin Rus vatandaşı olduklarına yönelik iddialar hakkında konuşan Lukaşenko, Rusya’dan açıklama beklediklerini söyledi. 

Lukaşenko, daha önce yaptığı açıklamalarda, 9 Ağustos’taki seçimler öncesi ülkeyi karıştırmak için yurtdışından özel paralı askerlerin Belarus’a gelebileceğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.