Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kariye Müzesi ibadete açıldı, çevredeki esnaf mutlu olmadı: “Biz buraya gelen turistler sayesinde geçiniyorduk, Kariye’nin cami olması ihtiyaç değil, siyasi bir karar”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fatih’te bulunan Kariye Müzesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek, ibadete açılmasına onay veren kararnameyi imzaladı. Kararname, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapımının tamamlandığı 6. yüzyıldan bugüne kadar kilise, cami ve müze görevi üstlenen yapının içindeki mozaik ve freskler, 14. yüzyılın en güzel örnekleri olarak gösteriliyor. 

Kariye Müzesi’nin iç ve dış süslemelerinde toplam 21 adet fresk, 52 adet de mozaik bulunuyor. Hıristiyanlar için, Kariye’deki fresk ve mozaiklerin bu kadar önemli olmasının nedeni, Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel örneklerini barındırması. Kariye Müzesi’nin eşiği, Ayasofya’yı anımsatıyor. Yıllardır, milyonlarca insanın geçtiği bu eşik, tıpkı Ayasofya’da olduğu gibi yıprandı.

Türkiye’de son zamanlarda Hıristiyanlar için kutsal sayılan mekanlar, cumhurbaşkanlığı kararlarıyla camiye çevriliyor. 24 Temmuz’da Ayasofya büyük bir törenle ibadete açılmıştı, bugün ise Kariye Müzesi camiye çevrildi. Bu iki mekanın, bir din için önemli olduğunu söylemek yetersiz kalabilir. Kariye ve Ayasofya, sanat ve tarih alanları için oldukça önemli iki yapı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da Kariye Müzesi’nin önemi ve güzelliğinin farkında olmalı ki müzeyi 2013 yılında “Mükemmellik Sertifikası” ile ödüllendirmişti. 

Kariye Müzesi için verilen karar yeni değil. Danıştay, Kariye Müzesi’nin ibadete açılabileceği kararını 2019 yılında vermişti.

İbadete açılacağı kararının ardından Kariye’yi belki de son kez müze olarak görenlerden biri de Medyascope oldu. Durumdan habersiz olarak müzeye gelen onlarca Hıristiyan turist, şaşkın gözlerle çevreyi izliyordu.

Müze, bulunduğu semte de adını vermiş. Çevrede bulunan çoğu esnafın tabelası, Kariye’yle ilintili. “Kariye”nin kelime kökeni, eski Yunanca’da “kent dışı” anlamındaki “khora” kelimesinin Türkçeleşmesi’nden geliyor. 

Kariye esnafı, müzeye her yıl binlerce turist geldiğini söylerken, “Biz onlar sayesinde geçiniyorduk” diyor. Kariye Müzesi’nin yakınlarında dört cami olduğunu belirten esnaf, “Cuma namazında üç saf dolduruyorlar. Kariye’nin cami olması ihtiyaç değil, siyasidir” diye konuşuyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler