Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şampiyonlar Ligi’nde büyük final: Paris Saint-Germain-Bayern Münih

Şampiyonlar Ligi’nde final heyecanı bu akşam (23 Ağustos) Türkiye saati ile 22.00’de başlıyor. Almanya temsilcisi Bayern Münih ve tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi final vizesi alan Fransa temsilcisi Paris Saint-Germain (PSG), kupa için mücadele verecek. Büyük final Portekiz’in başkenti Lizbon’da, Işık Stadı’nda (Estadio da Luz) oynanacak.

PSG, tarihinin ilk Şampiyonlar Ligi finaline çıkıyor.

PSG, Şampiyonlar Ligi A grubunda Real Madrid, Galatasaray ve Club Brugge ile son 16 mücadelesi verdi. Grununu topladığı 16 puan ile namağlup lider tamamladı. Son 16 turunda Almanya temsilcisi Borussia Dortmund takımı ile eşleşen PSG, ilk maçta 2-1 yenilse de ikinci maçta 2-0 kazanmayı bildi. Çeyrek finalde Atalanta’ya rakip olan PSG’nin, bu maç için beş ay beklemesi gerekiyordu. Dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgını, UEFA’nın turnuva formatında değişikliğe gitmesine neden oldu. Tek maç eleme usulü ve seyircisiz bir şekilde devam edecek olan turnuvada, kalan maçlar ağustos ayına ertelendi. Ağustos ayının başında Atalanta ile karşılaşan PSG, maçın 90. dakikasına 1-0 geride girdi. tamamladı. 90.dakikada Marquinhos ve 90+4. dakikada Choupo-Moting’in golleriyle yarı finale “merhaba” diyen PSG, yarı finalde Almanya temsilci Leipzig’le final mücadelesi verdi. Karşılaşmaya Atalanta maçının aksine hızlı başlayan PSG, 13. dakikada Marquinhos’la önce geçti. İlk yarı bitmeden final vizesini cebine koymak isteyen PSG, 42. dakikada Arjantinli yıldızı Angel Di Maria ile durumu 2-0 yaptı. İkinci yarıda, durmak bilmeyen atakları ile final için bastıran PSG, 56. dakikada Juan Bernat’ın golü ile finalın kapısını araladı. 3-0 biten maçtan sonra PSG, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde finale adını yazdırdı.   

Bayern’i finale taşıyan üçlü: Thomas Müller, Robert Lewandowski ve Serge Gnabry.

Şampiyonlar Ligi’ne iyi başlayan Bayern için her şey iyi gitmiyordu. Kırmızı-beyazlılar kasım ayında teknik direktörleri Niko Kovac’la yollarını ayırıp yerine yardımcısı Hans-Dieter Flick’in göreve gelmesiyle kendini buldu. Şampiyonlar Ligi gruplarında, oynadığı altı maçta altı galibiyet alan Bayern, bu maçlarda 24 gol attı ve sadece beş gol yedi. Son 16 turunda İngiltere temsilcisi Chelsea ile çeyrek final mücadelesi veren Bayern, turu 3-0 ve 4-1 ile toplamda 7-1’lik bir skorla geçti. Çeyrek finale adını yazdıran Bayern, bu turda Barcelona ile eşleşti. Bu maç turnuvaya damga vuran maç oldu. Bayern bir canavara dönüştüğü maçta, sekiz gol atarak Şampiyonlar Ligi tarihinde bir çeyrek final müsabakasında en çok gol atan takım oldu. Barcelona’yı 8-2 ile darmadağın eden Bayern, Barcelona içinde bir deprem yarattı. Barcelona bu hezimetten sonra teknik direktörü Quique Setien’le yollarını ayırdı.

Yarı finalde Fransa temsilci Lyon ile final mücadelesi veren Almanlar, maçı 3-0 kazanarak finale yükseldi. Oynadığı 10 maçta 43 gol atan Bayern, bu turnuvada en çok gol atan takım durumunda, aynı zamanda beraberlik dahi almadan finale çıkan tek takım unvanına sahip. 

Bayern altıncı şampiyonluğun peşinde

Bayern Münih, tarihinde altıncı kez kupayı müzesine götürmeye çalışacak. Daha önce 1973-74, 1974-75, 1975-76, 2000-01 ve 2012-13 sezonlarında turnuvada zirveye çıkan Bayern Münih, aynı başarıyı altıncı kez elde etmek için sahaya çıkacak.

Turnuvada gol krallığında açık ara zirvede yer alan Bayern Münih’in Polonyalı golcüsü Robert Lewandowski, final maçında iki gol atması halinde, 17 golle Cristiano Ronaldo’nun elinde tuttuğu “UEFA Şampiyonlar Ligi’nde bir sezonda en çok gol atan oyuncu” rekorunu egale edecek. 

PSG’de Gueye, Kurzawa ve kaleci Navas’ın durumları şüpheli. Bayern’de ise Boateng ve Pavard’ın oynayıp oynamayacakları net değil. 

PSG Teknik Direktörü Thomas Tuchel, maç öncesi basın toplantısında ‘’Şu anda benzersiz bir deneyimin içindeler. Başarıya aç olan genç oyuncuların bir karışımı ve aynı zamanda yandaki tecrübeli oyuncuların tecrübeleri var. Keylor Navas ile çok konuşuyorum ve bu turnuvayı kazanan Ángel Di María ve Neymar da var. Bunun gibi finallerde yer almaya alışmış olması Bayern için küçük bir avantaj. Ancak bu belirleyici bir avantaj olmayacak” dedi 

Bayern Münih Teknik Direktörü Hans-Dieter Flick ise maç öncesi basın toplantısında şöyle konuştu: “En iyi performansımızı orada vermeye ve en iyi futbolumuzu oynamaya çalışacağız. Ancak bunu başarabilirsek, performans açısından hepimiz yüzde yüz olursak maçı kazanabiliriz. Bir oyun planımız var ve umarım bunu gerçekleştirebiliriz.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.