Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Sudan’ı “terörü destekleyen ülkeler” listesinden para karşılığı çıkarmayı teklif etti, halk tepki gösterdi: “Diktatörün faturasını bize kesemezsiniz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sudan’ı “terörü destekleyen ülkeler” listesinden çıkarmak için, yeni Hartum yönetiminin El Kaide kurbanı ABD vatandaşlarına 330 milyon dolarlık ödeme yapmasını talep etti. ABD’nin talebi açlık ve yoksullukla mücadele eden Sudan’da tepki topladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo salı günü, Sudan’ın başkenti Hartum’da yeni kurulan geçici hükümete ziyarette bulundu. Bu ziyaret, 30 yıl boyunca Sudan’ı yöneten diktatör Ömer el Beşir’in 2019’da devrilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesinde bir adım olarak görülüyor.

Pompeo, Başbakanı Abdullah Hamduk ile Sudan’ın İsrail ile ilişkisini ve ABD’nin Sudan’a yaptırımlarını kaldırma olasılığını konuştu. Pompeo, ABD’nin Sudan ile ilişkilerini iyileştirmek istese de, Sudan’ın “terörizmi destekleyen ülkeler” listesinden çıkarılması için geçmişe dair sıkıntıların çözülmesi gerektiğini öne sürdü.

El Kaide lideri Usame bin Ladin, 1991-1996 yılları arasında Sudan’da yaşamış ve dönemin Sudan hükümeti ABD mahkemelerince El Kaide aktivitelerine destek vermekten suçlu bulunmuştu. Bunun sonucunda 1993’te “terörizme destek veren ülkeler” listesine alınan Sudan, uluslararası fonlardan ve ABD desteklerinden yararlanamıyor.

Sudan’ın mevcut siyasetçileri, sivil toplum liderleri ve vatandaşları ABD’nin 330 milyon dolarlık ödeme talebine tepki gösterdi. Sudanlılar devrik diktatör Ömer el Beşir’in politikalarının faturasının halka kesilemeyeceğini savunuyor.

El Beşir askeri bir darbe ile 1989 yılında ülkenin başına geçmiş ve geçen yıl 30 yıllık diktatörlüğünün sonunda devrilmişti. Ülkeyi ekonomik ve sosyal anlamda darboğazda bırakan el Beşir geçen ay, yolsuzluk ve para aklama suçlarından tutuklanmıştı. Darbecilikle de yargılanan el Beşir’in idam cezası alma ihtimali bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’de Sudan’ı ziyaret etmiş, kendisini karşılayan Ömer el Beşir’e “Kardeşim Beşir” diye seslenmişti.

Muhammed Babiker isimli Sudanlı aktivist, İngiliz Guardian gazetesine verdiği röportajda “Biz rejime karşı çıktık ve rejimi devirdik. Şimdi de onların hatalarının bedelini ödeyeceğiz” diyerek taleplere tepki gösterdi. Babiker “Bir diktatörün yaptıklarından bütün bir ulusu sorumlu tutamazsınız. Beşir’in diktatörlüğüne, katlettiği insanlara ve teröre destek oluşuna bütün dünya seyirci kaldı, onu durdurmak için hiçbir şey yapmadı. Bütün bunlardan sonra da ulusumuzu cezalandırmak istiyorlar” dedi.

Beşir’in devrildiği protestolara katılan Şamil el-Nur “Beşir devrildiği anda ABD bizi o listeden çıkarmalıydı. Terör o rejimin ideolojisinin bir parçasıydı, biz rejimin o ideolojisine ve terörüne baş kaldırdık” diye konuştu.

Beşir’in diktatörlüğündeki 30 yılda Sudan ciddi bir ekonomik bunalıma girdi. Enflasyon düzeyi yüzde 130 civarlarında seyrederken halkın ciddi bir kısmı, 10 milyon kişi, gıda kıtlığı yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.