Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriyeliler Barometresi-2019 araştırmasının sonuçları yayınlandı: “Suriyeliler’in ülkelerine dönme kararlılıkları hızla azalıyor”

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Akademi Başkanı ve Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan‘ın Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) desteğiyle hazırlamış olduğu “Suriyeliler Barometresi-2019: Uyum İçinde Yaşamın Çerçevesi” başlıklı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Çalışma, Türkiye’de yaşayan Suriyeliler’in ve Türkiyeliler’in birbirlerine adaptasyon düzey ve biçimlerini ve bir arada yaşamaya dair tutumlarını göstermesi açısından önemli veriler sunuyor. İlk olarak 2014’te yapılan ve 2017’de tekrarlanan çalışmanın 2019’da yenilenmesi de yıllar içerisindeki değişim ve dönüşümü görebilmek açısından bir karşılaştırma imkanını beraberinde getiriyor. Temel amacının “uyum içinde birlikte yaşama dair bir çerçeve” sunmak olduğu belirtilen araştırmanın her yıl tekrarlanması planlanıyor.

İnfografik: Sema Kahriman

Suriyeliler’in ülkelerine dönme kararlılıkları hızla azalıyor

Raporun sonuçlarına göre Türkiye ve Suriyeliler’in bir arada yaşamasına ilişkin en kritik sonuçlardan biri, 2017 ve 2019 yılları arasında bir karşılaştırma yapıldığında toplumsal kabul ve dayanışmada belirgin bir azalma, endişede belirgin bir artış olduğu yönünde. Bunun yanı sıra rapor Suriyeliler’in ülkelerine dönme kararlılıklarının da hızla azaldığını ortaya koyuyor. Ayrıca rapor Suriyeliler’in gelecek planlarının her geçen gün Suriye’deki gelişmelerden bağımsızlaştığını ortaya koyuyor.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak yayımlanan rapordan ön plana çıkan  diğer bulgular şu şekilde:

Uzun yıllardır Suriyeliler ile ortak bir yaşam kurulmuş ve bu çeşitli alanlara yayılmış olmakla birlikte Türkiyeliler’in Suriyeliler’e karşı artan sosyal mesafesi dikkat çekicidir.

Araştırmanın sonuçları Türkiyeliler’in Suriyeliler ile ortak gelecek ve daimi olarak birlikte yaşama noktasında endişeli olduklarını gösteriyor.

 
Türkiyeliler’in yüzde 84,5’i Suriyeliler’in geçimlerini devlet yardımıyla ya da “dilenerek” geçindiğini düşünüyor

Ocak 2016’dan bu yana çalışma izni alma hakkına sahip olsalar da Suriyeliler’in büyük çoğunluğu kayıt dışı çalışarak geçimini sağlıyor. Yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden aylık 120 TL sosyal uyum yardımı (SUY) alıyor. 12 yaş üstündeki Suriyeliler’in Suriye barometresi 2017’ye göre yüzde 38,7, Suriye barometresi 2019’a göre ise yüzde 37,9’unun hayatlarını çalışarak sürdürdükleri ortaya çıkıyor. Suriyeliler çalışma koşullarından şikayetçi. Suriyeliler’in Türkiye’de en fazla sorun yaşadıkları alan yüzde 36,2 oranıyla çalışma koşulları.

Türkiyeliler’in Suriyeliler ile birlikte yaşam iradesi son derece zayıf

Araştırmaya katılan Türkiyeliler’in neredeyse yüzde 80’i Suriyeliler’in en az yarısının Türkiye’de kalacağından emin olduğunu söylüyor. Buna rağmen araştıma sonuçları birlikte yaşam iradesinin son derece zayıf olduğunu ve Suriyeliler’e karşı “gönülsüz bir kabullenme”nin varlığını ortaya çıkarıyor.
Suriyeliler konusunu Türkiye’nin ilk üç önemli sorunu arasında görenlerin oranı yüzde 60’ın üzerinde. Buna karşın Suriyeliler’in yüzde 60’ı kendileri ve aileleri için Türkiye’de bir geleceklerinin olduğuna inanıyor.

Suriye iç savaşı sebebiyle 6,6 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı

Mart 2011’de Suriye’de başlayan yönetim karşıtı gösteriler kısa sürede Suriye’de bir iç savaşa dönüştü. 2011 yılında nüfusu 22,5 milyon olan Suriye’den iç savaşın etkisiyle ülke dışına kaçanların sayısını Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 6,6 milyon, ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalanları ise 7 milyon olarak saptadı. Ülke dışına çıkan Suriyeliler ise en çok yoğunlukla Türkiye ve Lübnan’a yerleşmiştir. Türkiye’de kendilerine “geçici koruma” statüsü verilen Suriyeliler’in sayısı T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) verilerine göre 31 Aralık 2019 itibari ile 3 milyon 576 bin 370 olarak açıklanmıştır. 


Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.