Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’daki havalimanı inşaatı sırasında dünyanın en büyük mamut mezarlığı ortaya çıkarıldı

Meksika’nın başkenti Meksiko City’de bir havalimanı inşaatı sırasında çok sayıda mamut iskeleti bulundu. Bölge, ortaya çıkan iskeletlerle birlikte mamutlara ait bilinen en büyük toplanma alanı oldu.

Fillerin ataları olan mamutlar, son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşamış, birçok farklı türü olan bir türdü. Görünümleri günümüzde yaşayan fillere benzemekle birlikte mamutlar çok daha büyük, vücutları kıllarla kaplı ve daha uzun dişlere sahipti.

Mamutlar son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşadı.

100’den fazla mamut iskeleti, yaklaşık 200 kazı alanından çıktı. Mamutların yanı sıra, buzul çağında yaşamış başka memelilerin iskeletlerine de ulaşıldı.

Kazı ekibinin başındaki arkeolog Ruben Manzanilla, Reuters‘a yaptığı açıklamada bölgenin mamutlar için “cennet gibi” olduğunu, mamut sürülerinin buzul çağında çayırların ve göllerin olduğu bölgeye 24 bin yıl önce geldiğini söyledi.

Buzulların erimesiyle birlikte, mamutlarla birlikte birçok memeli türünün çamura dönüşmüş bir zeminde yaşamak zorunda kaldığını belirten Manzanilla, iskeletleri bulunan mamutların ve diğer memelilerin birçoğunun çamura saplanarak öldüğünü düşündüklerini söyledi. Arkeolog, bölgede yaklaşık 10 bin yıl önce yaşamış olan ilk insanların, 20 ton ağırlığındaki mamutları mızrak, ok veya çukurlar kazarak avlamış olabileceğini de sözlerine ekledi.

Manzanilla ayrıca, bölgede mamut kalıntıları bulmayı zaten beklediklerini ancak bu kadar çok iskeletin çıkmasının kendilerini şaşırttığını söyledi.

Meksiko City’ye 50 kilometre uzaklıktaki alanda süren kazı çalışmaları bittiğinde alanın, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve Sibirya’daki dünyanın en büyük mamut mezarlıklarına rakip olacağını anlatan Manzanilla, inşa edilen havalimanına müze benzeri bir mamut sergisi açılmasını planladıklarını belirtti.

Mamut ve diğer memelilerin iskeletlerinin bulunduğu alanda inşası süren havalimanı, Meksika’nın yeni ticari havalimanı olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.