Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, kadın cinayeti haberlerinin medya organlarında ele alınış biçimini değerlendirdi.
“Bu haberleri yazan muhabirler ve editörler, kan ve şiddet dolu macera filmi senaryosu yazmadıklarının farkına varmak zorundalar. Bir cinayetin nasıl işlendiğine dair bunca ayrıntı neden okura aktarılır? Okur bunları öğrenmek ister mi? Haberde bu bilgiler olmazsa bir eksiklik olur mu? Bu sorulara vicdanlarını rahatlatacak yanıtlar bulamıyorlarsa haberden o pornografik ayrıntıları çıkarmalılar.
Elbette kadın cinayeti haberlerindeki yanlışlar bu örneklerle sınırlı değil. O kadar çok haber yazım kurallarına ve etik ilkelere aykırı kadın cinayeti haberi yazılıyor ki, tümünü sıralamaya kalksam sayfalar yetmez.
Bu kadar örneğin kadın cinayetlerinin durdurulmasına katkıda bulunmak isteyen ama farkında olmadan yanlışlar yapan meslektaşlarımın durup düşünmelerini sağlamaya yeteceği kanısındayım. İyi niyetli olduktan sonra öyle uzun boylu yazmaya gerek yok.
Keşke kadın cinayeti haberleri yazan muhabirler, ‘Toplumsal cinsiyet eşitlikçi haber kılavuzu’nu okusa” diyen Faruk Bildirici’nin yazısını okumak için tıklayınız.