Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alanya sahilindeki petrol dolum tesisi büyütülecek: Ekolojik denge ve turizm tehdit altında

Türkiye’nin en çok turist ağırlayan beldelerinden olan Alanya’nın Yeşilöz sahilindeki petrol dolum tesisinin büyütülmesi gündemde. Günlük kapasitesi 40 bin tondan 160 bin tona yükseltilecek tesis, tarım alanlarını, ekolojik dengeyi ve turizmi tehdit ediyor.

Üç yıl önce sahilden birkaç yüz metre ileriye inşa edilen petrol dolum tesisi günlük 40 bin ton petrolü, Yeşilöz Deresi’nin içinden geçen sekiz kilometrelik borular ile tarım arazilerinin arasındaki petrol dağıtım tesisine ulaştırıyor. Akdeniz’in simgelerinden caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olan ve nesli tükenmekte olan kum zambaklarının ürediği sahilde kimi zaman kırılan kimi zaman Yeşilöz deresine sızıntı yapan borular ekolojik dengeyi şimdiden bozmuş durumda. Yeşilöz halkı Caretta caretta kaplumbağalarının, platform yapıldıktan sonra petrol tankerlerinden korktuğunu ve sahile önceki yıllar kadar yumurta bırakmadıklarını söylüyor.

Sahilden birkaç yüz metre yukarıda D400 otoyolunun Alanya – Gazipaşa arasındaki bölümünde bir petrol dağıtım tesisi bulunuyor. Tesisin dört bir yanı seralar ve tarlalar ile çevrili. İki şeritli dar bir yol olan D400’ün üzerinde tesisten istasyonlara akaryakıt taşıyan tankerler durmadan dağıtım yapıyor.

Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş., tesislerini dört kat büyütmek için çalışmalara başladı. Buna göre Alanya kıyısında bulunan günlük 40 bin ton kapasiteli akaryakıt dolum tesisi, günlük 160 bin ton kapasiteye yükseltilecek. Yeşilöz halkı geçen üç yılda herhangi bir kaza yaşanmamakla birlikte, sızıntılar ile Yeşilöz Deresi’nin ve denizin kirlendiğini anlatıyor.

Yeşilöz sakinlerinden Güldane Şahin, “Bu platform buraya yapılırken birçok su kaynağını yok ettiler. Köylü serasına, tarlasına su bulamaz oldu. Platformun bulunduğu yer sığ deniz olduğu için tankerler üç-dört kılavuz gemi ile zor yanaşıyor. Zaman zaman sızıntılar oluyor, borular çatlıyor, petrol sızıyor. Denizde balıklar ölüyor. Yeşilöz Deresi’nin içinden hukuksuzca geçirdikleri borular ile derenin ağzı kapandı ve ekolojik denge bozuldu. Sesimizi çıkardığımızdan beri canımızı yakmak isteyen insanlar, carettaların yuvalarını bozuyor, sahildeki kum zambaklarını söküyor” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, D400 karayolunun kısıtlı bir yol olduğuna, bu yola fazladan günlük 7 bin tehlikeli madde taşıyan aracın çıkmasının geri dönüşü olmayan tehlikeler yarattığına dikkat çekti. Budak, “Platform, Mersin Limanı gibi daha korunaklı bir yere yapılabilirdi. Tarımı, kıyıdaki canlıları ve Alanya turizmini tehdit ediyor. İyi sezonlarda Alanya ortalama 4,5 milyon turiste ev sahipliği yapıyor. Antalya Körfezi açık deniz olduğu için her kış kıyıya gelemeyen batan gemiler oluyor. Yaşanacak en ufak kaza Antalya turizmini bitirebilir” diye konuştu.

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Müdürü ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise Alanya turizminin, Antalya turizminden de eski olduğunu ve turizm modelinin diğer beldelerden farklı olduğunu söyledi. Neyişçi, “Alanya’ya gelen turistler şehri ve doğayı yaşamaya geliyor. Bu platform halihazırda çok büyük tehlike arz ediyor ve insanlar bunun bilincinde. İnsanlar buraya tatil yapmaya, stresten arınmaya geliyor. Bu platform Alanya’yı sadece ekolojik olarak yok etmek ile tehdit etmiyor, turizm imajını da bozuyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.