Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atiye dizisine intihal davası açan Buket Uzuner Medyascope’a konuştu: “Bu davanın Türk edebiyatına da katkısı olacak”

Yazar Buket Uzuner, Netflix’in Türkiye yapımı “Atiye” dizisinin yapımcılığını üstlenen OG Prodüksiyon şirketine intihal suçlamasıyla dava açtı. Uzuner Medyascope‘a yaptığı açıklamada, Atiye dizisindeki iki ana karakter ile “Toprak” isimli romanında yer alan iki ana karakterin neredeyse aynı olduğunu söyledi.

Buket Uzuner, Netflix’te ikinci sezonu yayınlanan “Atiye” isimli dizide, Atiye ve Atiye’nin ninesi rolündeki Zühre karakterlerinin, “Toprak” romanındaki Defne Kaman ve Umay Nine ile çok benzediğini, bunun fikir hırsızlığı olduğunu ve bu davayı kazanmasının Türk edebiyatına da katkı sağlayacağını söyledi.

Atiye’nin prodüktörü, Uzuner’e daha önce dizi teklifinde bulunmuş 

Buket Uzuner, 2019’un Ocak ayında o zaman tanımadığı Atiye dizisinin prodüktörlerinden birinin kendisine mektup yazdığını ve kitaplarından “Defne Kaman’ın Maceraları” ismiyle Netflix dizisi yapmak istediklerini söylediğini anlattı. Yine Uzuner’e göre bu görüşmeler sekiz ay boyunca devam etti. Prodüktör görüşmeler sırasında, “Atiye” adındaki bir diziyi Göbeklitepe‘de çektiklerini Uzuner’e söyledi.

Dizi aralık ayında gösterime girdikten sonra Uzuner, okurları ve kendisine danışmanlık yapan isimlerden, “Bu dizideki karakterler ve olay ‘Toprak’ romanındaki Defne Kaman ve Umay Nine’ye çok benziyor, siz mi izin verdiniz?” diye mesajlar alınca diziyi izlemeye başlamış. Uzuner diziyi izlemeye başlayınca dehşet içinde kalmış ve prodüktörün kendisiyle yaptığı görüşmenin intihal süreçlerinde “perdeleme” yöntemi olduğunu fark etmiş.  

“Dizinin esinlenildiği söylenen roman ve yazarıyla bir sorunum yok”

Dizinin esinlenildiği ‘Dünyanın Uyanışı‘ kitabının yazarı Şengül Boybaş da geçen ay dizinin ön jeneriğinde, fragman, afiş ve tanıtımlarında eserine ve ismine yer verilmediğini iddia ederek OG Prodüksiyon‘a dava açmıştı. Buket Uzuner kendisiyle ilgili durumun, bu süreçle ilgili olmadığının özellikle altını çizdi.

“Toprak” romanı Buket Uzuner’in “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları” serisinin ikinci kitabı. Uzuner, “Tabiat Dörtlemesi” de dediği bu seride şu ana kadar Su, Toprak ve Hava’yı yazdı. Uzuner, dörtlemenin sonuncusu olan Ateş‘i de şu anda yazma aşamasında olduğunu söyledi. 

Buket Uzuner ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.