Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehir Tiyatroları ilk defa kapılarını özel tiyatrolara açtı – Tiyatro Kooperatifi’nden Iraz Yöntem: “Devlet tiyatrolarıyla da görüşmelerimiz devam ediyor”

Haber: Edanur Tanış – Kamera: Cemre Su Arvas

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrosu, önümüzdeki ay özel tiyatrolara destek amacıyla sahnelerini 50 özel tiyatronun 50 oyunuyla açacak. Alınan destek kararını Medyascope’a anlatan Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem, “Sanatı ve sanatçıyı korumak için önce yaşatmak gerekiyor” dedi.

İBB tiyatrolara, sinemalara ve bağımsız sanatçılara hem sahne imkânı sunacak hem de dijital yayınlarla destek sağlayacak. Yaz sezonu süresince, Yenikapı Etkinlik Alanı’nda film ve tiyatro gösterimleri yapılacak.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabından paylaştığı mesajla, “Pandemi sürecinde perdelerini açamayan özel tiyatrolara destek oluyoruz. Şehir Tiyatroları sahnelerimizi birbirinden değerli sanatçılarla paylaşarak 50 özel tiyatronun 50 oyunuyla birlikte açıyoruz” demişti.

Özel tiyatroların son durumunu Medyascope’a anlatan Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem, “Dünyada var olan mali ve nakdi destekler bizim ülkemizde gerçekleşmedi. Dolayısıyla siz altı ay boyunca hiçbir gelir elde edemezken gideriniz artıyor. Peki nasıl ayakta kalacaksınız?” dedi.

“Sanatı ve sanatçıyı korumak için önce yaşatmak gerekiyor”

Tiyatro Kooperatifi olarak Şehir Tiyatroları’yla yaptıkları toplantılarda, Şehir Tiyatroları’nın sahnelerini özel tiyatrolara da açmasını önerdiklerini belirten Yöntem, şöyle devam etti: “Bizim için çok olumlu bir gelişme. Şehir Tiyatroları ilk defa sahnelerini özel tiyatrolara açtı. Sezonda sahnelerini açmamayı düşünen tiyatrolar var, o yüzden bir nefes alma alanı. Halihazırda sahnesi olmayan topluluklar var. Onlar için oyunlarını oynayabilecekleri, geçimlerini sağlayabilecekleri bir alan çok değerli. Benzer uygulamaların Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda Devlet Tiyatroları ile de görüşüyoruz.

Yöntem, “Anayasanın 64. maddesi, devletin sanatı ve sanatçıyı korumasına yönelik bir maddedir. Sanatı ve sanatçıyı korumak için önce yaşatmak gerekiyor. Bunu da hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.