Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz’de Chega Partisi ve lideri André Ventura önderliğinde aşırı sağ yükseliyor, ırkçı saldırılar artıyor

Portekiz’de aşırı sağcı grupların milletvekilleri, akademisyenler ve aktivistleri hedef alan tehdit mesajları ve saldırıları artıyor. Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı’nın (ENAR) raporuna göre, ülkedeki aşırı sağ parti Chega’nın Ekim 2019’daki seçimlerde mecliste bir koltuk kazanmasından bu yana ülkedeki şiddet olaylarında büyük bir artış yaşanıyor.

Portekiz’de ocak ayında siyah bir kadın ve kızı, otobüs biletleri olmadığı için öldürüldü. Şubat ayında iki Brezilyalı kadın polisler tarafından saldırıya uğradı. Birkaç gün sonra Malili futbolcu Moussa Marega, oynanan bir maç sırasında taraftarların attığı ırkçı sloganlar nedeniyle sahayı terk etti. Siyah aktör Bruno Candé, temmuz ayında sırtından altı defa vurularak öldürüldü. 

Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı (ENAR) Portekiz’de son aylarda yaşanan aşırı sağcı ve ırkçı saldırıların arttığını ortaya koyan bir rapor yayımladı. ENAR’a göre nefret mesajları, etnik azınlıklar ve onları savunan insan hakları aktivistlerinin hedef alındığı saldırılarda tetikleyici rol oynuyor.

Irkçılık karşıtı bir sivil toplum örgütünün (SOS Racismo) kurucusu olan Mamadou Ba, son yıllarda Portekiz’de aşırı sağın güçlenmesinin sonucu olarak şiddette gözle görülür bir artış olduğunu ve kendisinin de birkaç aydır aşırı sağ gruplardan tehdit mektupları aldığını söyledi. Ba, aldığı ilk mektupta, “Amacımız her yabancıyı ve faşist düşmanını öldürmek” gibi ifadelerin yer aldığını, birkaç hafta ise içinde mermi kovanı bulunan bir mektupla kendisinden ülkeyi terk etmesinin istendiğini anlattı.

Portekiz’de 2019 yılının Ekim ayında yapılan seçimlerde aşırı sağcı Chega (Yeterli) Partisi’nin mecliste bir koltuk kazanmasından bu yana ülkedeki şiddet olaylarında ciddi bir artış yaşanıyor. Chega Partisi’nin lideri André Ventura, partisinde çok sayıda Neo-Nazi kökenli isme yer verdi. Ba, Portekiz’de her zaman aşırı sağın destekçileri olduğunu ama somut bir liderlerinin olmadığını aktararak “André Ventura artık ırkçılığın meclisteki kurumsal megafonu haline geldi” dedi.  

Portekizli siyasetbilimci Antonio Costa Pinto ise Ventura’nın siyasi ajandasının dünyadaki diğer aşırı sağcı liderlerle büyük benzerlikler gösterdiğininin altını çizerek “Ventura yayılıyor çünkü birçok Portekizli’nin kendi kafasında düşündüğü ne varsa bütün hepsini açık bir şekilde söylüyor, yani birçok kişinin sesi oluyor” diye konuştu.

Chega Partisi lideri Ventura “Portekiz ırkçı değil” yazan bir pankart taşıyor.
Patrícia de Melo Moreira/AFP/Getty

Temmuz ayında aktör Bruno Candé’nin öldürülmesinden sonra Portekiz’deki siyahlar ülkedeki en büyük ırkçılık karşıtı mitingi organize etti. Ventura bu harekete karşıt bir protestoyla cevap verdi. Eylemde Nazi selamı yaparken görüntülenen Ventura elinde “Portekiz ırkçı değil” yazan bir pankart da taşıdı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.