Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı – İnternet ve sosyal medyaya zapturaptın iki jandarması: RTÜK ve BTK

Medya ombudsmanı Faruk Bildiricikişisel blogunda yayımladığı yazısında, sosyal medyanın sınırlandırılması ve hizaya getirilmesi için yürürlüğe girecek yasayı yorumladı. Bildirici, “Kuşkusuz sosyal medya platformlarının, hakaret, nefret söylemi, ayrımcılık içeren ifadelerden, yalanlardan ve manipülasyonlardan arındırılması gerekliydi. Ama ifade özgürlüğünün ve bilgi edinme hakkının alabildiğine sınırlandığı günümüzde sosyal medya bütün yanlışlara, eksiklere manipülasyonlarına rağmen yine de insanlara nefes alma imkanı sağlıyordu. Özellikle iktidara yönelik eleştiriler ve farklı fikirler orada dile getirilebiliyor, hatta yargının ve güvenlik birimlerinin yetersiz kaldığı durumlarda ‘sosyal medya mahkemesi’ kurulup etkili olunabiliyor; çeşitli kampanyalar açılabiliyordu. Ancak sosyal ağ sağlayıcıları, yasadaki koşulları kabul edip Türkiye’de kamu otoritesiyle birlikte çalışmaya başlarlarsa sosyal medya göreli özgürlük alanı olmaktan çıkacak. Eleştirel ve aykırı fikirler alabildiğine baskı altına alınırken iktidar yanlılarına yeni bir alan açılmış olacak. Aslında mesele yasa değişikliği ve sosyal medyaya getirilmek istenen yeni kurallar da değil. Şu anda dünyanın en demokratik, en özgür yasalarını da getirseniz, bugünkü Türkiye’de uygulandığı ülkeyle aynı sonucu vermez” dedi.

Faruk Bildirici‘nin yazsının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.