Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin hükümeti, ailesinin 2017’den beri Sincan toplama kamplarında olduğunu iddia ettiği Uygur vatandaşın ölümünü doğruladı

Uygur asıllı Çin vatandaşı Abulgafur Hafız’ın kızı Fatima Abdulgafur, babasından 2016 yılından beri haber alamıyordu. Çin hükümeti, Hafız’ın 2018’de zatürreden öldüğünü açıkladı. Kızı Fatima, babasının zatürreden öldüğüne inanmıyor, Uygur toplama kamplarında esir tutulduğunu düşünüyor.

Abdulgafur Hafız’ın (Abdulghafur Hapiz) kayboluşu Birleşmiş Milletler Zorla veya İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu’na (WGEID) Nisan 2019’da kaydedilmişti. Başvuruları bu aya kadar yanıtlamayan Çin hükümeti, Hafız’ın 3 Kasım 2018’de “şiddetli zatürre ve verem” yüzünden hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kızı Fatima Abdulgafur, Guardian’a, babası eğer bir hastalıktan öldüyse bunun ancak diyabet olabileceğini, kendisinin sağlık durumunu yakından bildiğini, babasının halihazırda verem aşısı yaptırmış olduğunu ve iddialara inanmadığını söyledi.

Avustralya’da yaşayan şair ve aktivist Fatima, babasının en son 2016’nın Nisan ayında kendisine, “Seninle konuşmam gereken önemli bir şey var, lütfen beni ara” diye bir sesli mesaj bıraktığını ancak onu geri aradığında kendisine bir daha ulaşamadığını belirtti. 

Mart 2017’den beri toplama kampında olduğunu düşündüğü babasının serbest bırakılması veya hakkında bilgi verilmesi için uzun bir mücadele veren Fatima, “Halihazırda ölmüş olmasına rağmen, hummalı bir şekilde babamı arıyordum. Kendisiyle vefat etmeden önce konuşamamış olmam çok üzücü” dedi. 

Kampta hayatını kaybeden Abdulgafur Hafız’ın cenazesine ve nereye defnedildiğine dair bir bilgi paylaşılmadı. Fatima, babasının ölümünün resmi olarak bildirilmesinin, aşırı nadir bir yanıt olması bir yana, potansiyel bir hukuki süreci beraberinde getirebileceği umudunu taşıdığından ötürü Uygur azınlığı için önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi.

2017’den beri bir milyondan fazla Uygur ve Türk Müslüman nüfusun alıkonulduğu iddia edilen Şincan Uygur Özerk Bölgesi’deki kampları uzmanlar, etnik azınlıklara yönelik bir kültürel soykırım olarak niteliyor. Çin Komünist Partisi ise uluslararası kamuoyunun bölgeyi ziyaret ve teftiş isteklerini dünya çapında artan tepkilere rağmen reddetmeye devam ediyor.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.