Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nevşehir’de, Hitit yazıtlarının bulunduğu arkeolojik sit alanına maden ocağı açılmak isteniyor: “Burada yaşayanlar olarak projeye karşıyız”

2016 yılında, Nevşehir Hacıbektaş’a bağlı Karaburç ve Karaburna köylerinin sınırları içindeki maden ocağı sahasıyla ilgili “Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) gerek yoktur” kararı verildi ve geçen eylül ayında maden ocağında çalışmalara başlandı. Köylüler, bu kararın kendilerine sorulmadan alındığını, maden ocağı yapılacak bölgede evlerinin ve tarlalarının bulunduğunu belirterek projeye karşı çıkıyor. Ayrıca, maden ocağı sahasında 2800 yıllık Hitit yazıtları ve birinci dereceden sit alanı olan Karaburna Kalesi de bulunuyor.

Maden ruhsatlı alan içinde evlerin ve tarlaların da bulunduğunu dile getiren Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu, maden ocağı açılmasına karşı açıklama yaptı. 

Karaburç ve Karaburna köylerinde maden ocağı arama ruhsatı ve işletme izinleri, iddiaya göre, köylüler bilgilendirilmeden verildi.

Bölgede açılması planlanan maden işletmesi, Karaburç ve Karaburna köylerindeki yaşamı ve tarihsel dokuyu tehdit ediyor. Maden ocağı işletmesinin açılacağı bölgede kendi yaşam alanlarının da bulunduğunu ve çalışmalara başlandığını eylül ayı başında öğrenen köylüler, kısa sürede örgütlenip Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu’nu kurdu. Platform doğa için mücadele çağrısı yapıyor.

2800 yıllık Hitit yazıtlarının bulunduğu birinci derece arkeolojik sit alanı olan Karaburna Kalesi’nin de maden ruhsatlı alan içinde olduğunu dile getiren platform üyeleri, maden işletmesine karşı çıkıyor.

Karaburna Kalesi’ndeki 2800 yıllık Hitit yazıtları.

Köylüler, yaptıkları açıklamada maden ocağı işletilmesi hakkında bilgilendirilmediklerinin altını çizdi: “Köyde yaşayan herkesin geniş destek ve katılımıyla 25 Eylül itibarıyla yargı sürecini başlatmış bulunuyoruz. Burada yaşayan toplum olarak bu madene karşıyız.”

“Proje tanıtım dosyasına sehven onay verildiğini düşünmekteyiz

Proje tanıtım dosyasında, maden ruhsatlı alanın tamamının hazine arazisi olarak belirtildiğinin altının çizildiği açıklamada, “Buna rağmen projede yüzde 80 oranında mera, geri kalan yüzde 20 alanın ise kişisel mülk, tarla, ev ve arsa olduğunu görüyoruz. Baştan savma hazırlandığı aşikâr olan proje tanıtım dosyasına Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Nevşehir Valiliği tarafından sehven onay verildiğini düşünmekteyiz” denildi. 

Maden şirketinin, kendilerine tahsis edilen alanda sorumsuz davrandığı belirtilen açıklamada, “Projeye göre, tozuma olmaması için sulama yapılması gerekirken sulama yapılmadığını görmekteyiz. Yine projeye göre madenin üstünde bulunan 10 santimetrelik verimli toprağın daha sonradan tekrar serilmek üzere muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu toprağın nerede muhafaza edildiğini merak ediyoruz ve öğrenmek istiyoruz” talebine yer verildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.