Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayıştay raporu: Spor Toto Başkanlığı’nda 5 bin liradan fazla ek mesai ödendi, boş pozisyonlara uygun olmayan atamalar yapıldı

Sayıştay, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Toto Başkanlığı’nın yıllık denetimlerini tamamladı. Rapora göre, başkanlıkta çalışan bazı personelin aylık maaşlarına 4-5 bin lira ek mesai ödendi, açılan pozisyonlara uygun olmayan görevlendirmeler yapıldı.

“Kurum personeline yasal sınırın üstünde mesai yaptırılmıştır”

Yasalara göre işçilerin çalışma saatlerinin yılda en fazla 270 saat olmasına rağmen Spor Toto Başkanlığı’nda kadrolu olarak çalışan işçilerin bir bölümü bu sınırın çok üzerine çalıştırıldı. Sayıştay’ın hazırladığı raporda, “Yapılan incelemede, başkanlıkta çalışan 35 işçiye bu süre sınırlamasına uyulmaksızın yıllık 20 bin 941 saat fazla mesai ücreti ödendiği görülmüştür” denildi.

Yıl içinde 48 bin 183 lira ek mesai ödenmiş

Denetçilerin hazırladığı raporda, Spor Toto Başkanlığı’nda ek mesai yapan işçilerden örnekler de verildi: “Örneğin; kurum kadrosunda yer almakla birlikte fiilen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda şoför olarak görev yapan bir kişiye, 2019 yılı için Teşkilat Başkanlığı bütçesinden iki bin 23 saat fazla çalışma ücreti ödenmiştir. Bu şekilde yasal olarak belirlenmiş üst sınır 7,5 kat aşılırken, sadece temmuz ayında 269 saat ile yılda yaptırılabilecek azami fazla çalışma limiti bir ayda doldurulmuştur. Yılda ödenen fazla çalışma ücreti ise 48 bin 183 lira olmuştur.”

Maaşlarına ek 5 bin lira ücret ödenmiş

Ek mesai yapan başka bir örnek de raporda şöyle yer aldı: “Yine kurum kadrosunda yer almakla birlikte fiilen bakanlıkta görev yapan bir işçiye sadece mart ayında 244 saat fazla çalışma karşılığı 7 bin 304 lira ödemede bulunulmuş, ilk yedi ay için ortalama 5 bin 500 lirayı bulan ve kendi maaşını aşan tutarlarda ilave gelir sağlanmıştır.”

Boş pozisyonlar için lisans ve yüksekokul diploması gerekirken lise mezunu görevlendirilmiş

Denetçiler boş pozisyonlara yapılan görevlendirmelerde, pozisyonlar için aranan nitelikteki insanların getirilmediğini bulgusunu da rapora yazdı. Bir pozisyonda lisans ya da yüksekokul mezunu çalışması gerekirken, lise mezunu kişiler görevlendirildi:

“Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Personel Yönetmeliği’nin ‘Atama Yetkisi’ başlıklı 7’nci maddesinde belirli görevlere atanacaklarda aranılan genel ve özel şartlar belirlenmiş olup, buna göre şube müdürü olarak atanabilmek için fakülte veya yüksekokul mezunu olmak zorunludur. Buna rağmen, Teşkilat Başkanlığı’ndaki bazı unvanlı idari görevlere vekaleten yapılan atamalarda fakülte veya yüksekokul mezuniyeti şartının aranmadığı ve lise mezunu kişilerin bu görevlere atandığı görülmektedir.”

Sayıştay Başkanlığı Denetim Raporları

Sayıştay Başkanlığı, kamu kurumlarının yıl içindeki denetimlerini yıl sonuna kadar açıklıyor. Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan ve kamu kurumlarının sorumluluklarını ve “hatalı-eksik” bulguları içeren raporlar da şeffaf bir şekilde paylaşılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler