Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Virüse yakalananların sayısı 40 milyonu aştı, İtalya yeni kısıtlama kararları aldı, Avrupa’da ölümler 250 bini geçti

Koronavirüse yakalananların sayısı dünya genelinde 40 milyonu aştı. Avrupa’da koronavirüs kaynaklı ölümler 250 bini geçerken ülkeler yeni önlemler almaya başladı. Avusturya ve Belçika dışişleri bakanları koronavirüse yakalandı. Çek Cumhuriyeti’nde maske karşıtları eylem düzenledi. Hindistan’da aktif vaka sayısı bir buçuk ay sonra ilk kez 800 binin altına düştü. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İtalya koronavirüsle mücadelede yeni önlemler aldı

Koronavirüs tüm dünyada ve Avrupa’da yayılmaya devam ederken son 24 saatte 11 bin 705 koronavirüs vakası kaydeden İtalya’da toplamda 126 bin 237 aktif koronavirüs hastası var. Vakalarda zirve noktasına ulaşan İtalya, salgınla mücadele için yeni kısıtlama kararları aldı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte pazar (18 Ekim) akşamı yaptığı konuşmada ülke genelinde karantinaya gitmemek için önlemlerin gerekli olduğunu söyledi ve ”Zaman kaybedemeyiz. Ekonomiyi büyük bir riske sokacak yeni bir toplu karantina istemiyorsak, kısıtlamaları artırmalıyız” dedi.

Önlemler, belediye başkanlarına saat 21.00 itibarıyla kamusal alanları halka kapatma yetkisi veriyor. Bar ve restoranlar gece yarısı kapatılacak ve saat 18:00’den sonra yalnızca masa servisi yapılacak. Masalarda altı kişiden fazlası oturamayacak. Restoranların çalışma saatleri ve kapasiteleri ile ilgili yeni kararlar alınacak. Ayrıca lise ve üniversitelerde uzaktan eğitime ağırlık verilecek, okulların başlayış ve bitiş saatleri değiştirilecek. İlkokullar ise yüz yüze eğitime devam edecek. Fiziksel temas gerektiren amatör spor müsabakaları, konferans ve festivaller düzenlenmeyecek.

Koronavirüse yakalananların sayısı 40 milyonu aştı

Dünya genelinde koronavirüse yakalanan insan sayısı 40 milyonu geçti. Uzmanlar, testlerdeki eksiklikler ve bazı ülkeler tarafından eksik raporlama olasılığı göz önüne alındığında, vakaların ve ölümlerin açıklanan sayılardan çok daha yüksek olduğuna inanıyor.

Veriler virüsün çok yüksek bir hızla yayıldığını gösteriyor. Üç ayda 10 milyon insana bulaşan virüs, 44 gün sonra 20 milyon insana, ondan 38 gün sonra 30 milyon insana ve 32 gün sonra da 40 milyon insana bulaştı. Ekim ayının ilk haftasındaki günlük 292 bin vakaya kıyasla, geçen hafta her gün ortalama 347 bin vaka görüldü.

Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya, dünyada virüsten en kötü etkilenen ülkeler olmaya devam ediyor. Kuzey, Orta ve Güney Amerika’daki koronavirüs vakaları, küresel vakaların yaklaşık yüzde 47,27’sini oluşturuyor. 

İtalya, Hollanda, Almanya, Avusturya, Polonya, Ukrayna, ve Çekya gibi birçok ülke koronavirüs vaka sayılarında günlük rekor artışlar bildirdiği için Avrupa’da günde 150 binin üzerinde yeni vaka ortaya çıkıyor. Avrupa’daki vakalar şu anda küresel vakaların yüzde 17’sinden fazlasını ve ölümlerin yaklaşık yüzde 22’sini oluşturuyor. 

Hindistan’ın toplam vaka sayısı cumartesi günü 7,43 milyona çıktı ve aktif vaka sayısı bir buçuk ay sonra ilk kez 800 binin altına düştü.

Salgın başladığından beri 1,1 milyondan fazla insan koronavirüs nedeniyle öldü. Küresel ölüm oranı toplam vakaların yaklaşık yüzde 2,8’ini oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden bir yetkili, koronavirüs kaynaklı ölümlerin, başarılı bir aşı piyasaya sürülmeden önce ikiye katlanarak 2 milyona çıkabileceğini ve salgını durdurmak için uygun bir eylem olmazsa daha da artabileceğini söyledi. 

Avrupa’da koronavirüs kaynaklı ölümler 250 bini aştı, ülkeler yeni önlemler alıyor

Avrupa’da pazar günü itibarıyla koronavirüs kaynaklı ölümler 250 bini geçti. Avrupa devletleri, bu hafta vakalarda görülen yüzde 44 artış sebebiyle günlük yaşamdaki kısıtlamaları artırdı. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, günlük ”Vaka sayısı ve hastaneye yatan hasta sayısı arttı. Koronavirüs şu anda önde gelen beşinci ölüm nedeni ve günde 1000 ölüme ulaşmış durumdayız” dedi. 

Cumartesi günü 32 binden fazla vaka kaydeden Fransa’da Paris dahil dokuz şehirde dört hafta boyunca sürecek akşam 21:00 ile sabah 05:00 saatleri arasında uygulanacak sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi. 

İsviçre hükümeti pazar günü yaptığı açıklamada, pazartesiden itibaren tüm kapalı kamusal alanlarda maske takmanın zorunlu olacağını ve 15 kişiden fazla kişinin toplanmasının yasaklandığını belirtti.

İrlanda Yüksek Eğitim Bakanı Simon Harris, hükümetin pazartesi günü ülke çapında kısıtlamalar getireceğini ancak bu yılın başlarında uygulanan türden kısıtlamaları yeniden uygulamaya koymadıklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 24 saat içinde 7 bin 830 vaka görüldükten sonra vatandaşları olduğunca evde kalmaya çağırdı ve ‘’Noel’imize önümüzdeki haftalar karar verecek’’ dedi.

Koronavirüs mücadelesinde kısıtlama kararı almayan, vatandaşların maskesiz ve sosyal mesafesiz bir şekilde günlük hayatlarına devam ettiği İsveç bu stratejiyi benimsediğinden beri komşularına göre çok daha yüksek koronavirüs kaynaklı ölüm kaydetti. Norveç 278 ve Finlandiya 346 ölüm bildirirken İsveç’te bu sayı 5 bin 918.

Bunun üzerine İsveç, komşuları ve diğer Avrupa devletleri gibi koronavirüsle mücadele amacıyla bazı kararlar aldı. İsveç hükümeti yerel makamlara insanlara alışveriş merkezleri, müzeler, spor salonları, konserler ve spor karşılaşmaları gibi kalabalık yerlerden kaçınmalarını şiddetle tavsiye etme hakkı verecek. Ancak tavsiyelere uymayanlara ceza kesilmeyecek. İsveç Halk Sağlığı Kurumu’nun baş hukuk sorumlusu Bitte Brastad, kuralların “düzenleme ve tavsiye arası bir şey” olduğunu söyledi.

İsrail’de ve Avustralya’nın Melbourne şehrinde kısıtlamalar gevşetildi

İsrail, “evlerden yalnızca 1 kilometre uzaklaşılabilecek” gibi katı kurallar sayesinde salgınla mücadelede başarılı ilerliyor. Hükümet pazar (18 Ekim) günü bu kısıtlamayı kaldırdı ve plajları, anaokullarını ve milli parkları yeniden kullanıma açtı. 

Avustralya’nın Melbourne şehri vaka yükselişini kontrol etmeyi başardı ve vatandaşların üç ay sonra ilk kez günde iki saatten fazla evlerinden çıkmasına izin verildi. Geçerli bir sebebi olan insanlar evlerinden 25 kilometre kadar uzaklaşabilecek, fakat restoran ve barlar kapalı kalacak. 

ABD’de bir günde 70 bin vaka açıklandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçen cuma (16 Ekim) 70 bin 450’den fazla vaka ve 900’den fazla koronavirüs kaynaklı ölüm bildirildi. Bu, 24 Nisan’dan bu yana açıklanan en yüksek vaka sayısı.  Ülke çapındaki haftalık ortalama vaka sayısı geçen haftaya kıyasla günde ortalama 8 bin artmış durumda. Epidemiyologlar ülkedeki eyaletlerin neredeyse yarısının salgın süresince hiç görülmemiş artışlar yaşadığını söylüyorlar. Kişi başına düşen vakalar hesaplandığında kırsal alanlardaki vaka artışları yoğun nüfuslu şehirlerdeki kadar şiddetli durumda.

Avusturya ve Belçika dışişleri bakanları koronavirüse yakalandı

Cumartesi (17 Ekim) günü yapılan açıklamada Avusturya ve Belçika dışişleri bakanlarının koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı bildirildi. Bakanların virüsü pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Birliği toplantısında kapmış olabilecekleri düşünülüyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in sözcüsü, bakanın toplantıda koronavirüse yakalanmış olabileceğini, semptomu olmadığını ve rutin bir önlem olarak test edildiğini söyledi. Sözcüsü, Schallenberg’in çarşamba (16 Ekim) günü bir kabine toplantısına katıldığını ancak kabine üyelerinin maske kullandığını aktardı.

Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmès ise cuma (16 Ekim) günü semptom göstermeye başladığını ve kendini karantinaya aldığını, sonrasında ise test sonucunun pozitif çıktığını söyledi ancak Lüksemburg’daki zirveden bahsetmedi. 

Koronavirüs ayrıca perşembe ve cuma günleri Brüksel’de gerçekleşen bir toplantıda da sıkıntılara yol açtı. Avrupa Komisyonu Başkanı ve Finlandiya Başbakanı, koronavirüs teşhisli kişilerle temaslı olduklarını öğrendikleri için toplantıdan erken ayrıldı. Polonya Başbakanı ise temaslı olduğu için kendisini Varşova’da karantinaya aldı. 

Twitter salgın ile ilgili yanlış bilgiyi engelledi

Twitter, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü’nde görevli nöroradyolog Dr. Scott Atlas tarafından paylaşılan ve maske kullanımını kötüleyen bir tweeti kaldırdı. Twitter’da“Maskeler işe yarıyor mu? Hayır” yazan Atlas, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) maske kullanımını desteklemediğini ve maskenin birçok zarara yol açtığını iddia etmişti. 

Twitter’ın sözcülerinden biri, Atlas’ın attığı tweetin Twitter’ın politikalarını ihlal ettiğini ve yanıltıcı bilgiler içerdiğini söyledi. Sözcü bu politikanın yanlış ve yalan olduğu bilirkişiler tarafından kanıtlanan iddialar dahil olmak üzere zarara yol açabilecek tweetler için geçerli olduğunu belirtti.  

Dr. Atlas’ın salgın hakkındaki tutumu diğer Beyaz Saray Görev Gücü üyeleriyle de çatışıyor. CDC Başkanı cuma (16 Ekim) günü yaptığı açıklamada, Atlas’ın ABD Başkanı Donald Trump’a gençlerin virüse karşı duyarlı olup olmadıkları, maske kullanımı ve sürü bağışıklığı ile ilgili olarak yanlış bilgiler verdiğini söyledi.

Çoğu sağlık yetkilisi virüsün yayılımını azaltmak için maske kullanımının önemli olduğu konusunda hemfikir. DSÖ maske takmanın yayılımı azaltmak ve hayat kurtarmak için önemli bir önlem olduklarını savunuyor. 

Ölümler vakalar kadar hızlı artmıyor

Hem ABD’de hem de Avrupa’da vakalar hızla artarken, ölüm oranları vakalarla orantılı bir şekilde artmıyor. Bunun sebebi artan test sayıları olabilir. Epidemiyolog Jon Zelner, semptom göstermeyenlerin veya hastalığı hafif bir şekilde geçirenlerin vakaların büyük bir kısmını oluşturabileceğini belirtti. ABD’de, günlük olarak bildirilen ortalama vakalar son 14 günde yüzde 28 artarken ölümler yüzde 1 arttı.

Ancak bunun zamanla ilgili olabileceğine değinen Zelner, şu an hayatını kaybeden insanların virüsü 30-40 gün önce kapmış olanlar olduğunu söyledi. Zelner vakalardaki mevcut artışın kasım ayındaki ölüm grafiklerine yansıyabileceğini de sözlerine ekledi.

Çek Cumhuriyeti’nde maske karşıtları eylem düzenledi

Çek Cumhuriyeti’nde okullar geçen hafta uzaktan eğitim sistemine geçti ve restoranlar ile barlar paket servis dışında kapatıldı. Cuma (16 Ekim) günü ülkede 11 bin 105, cumartesi (17 Ekim) günü ise 8 bin 713 vaka bildirildi. Başbakan Yardımcısı Karel Havlíček ülke çapında bir karantina kararı alınmadan önce iki hafta bekleyip sürecin takip edileceğini açıkladı.  

Artan koronavirüs vakaları sonrasında alınan yeni önlemlere tepki göstermek amacıyla birçoğu futbol ve hokeyi taraftarlarından oluşan protestocular pazar (18 Ekim) günü başkent Prag’da toplandı. Polis kendilerine bira şişeleri, bisikletler, havai fişekler ve teneke kutularla saldıran yaklaşık 2 bin kişiden oluşan kalabalığa atlar ve zırhlı araçlarla müdahale etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.