Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: İş insanlarını tanıtım söyleşileri gazetecilik mi?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, Hürriyet gazetesinin Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ile yaptığı söyleşiden hareketle, gazetelerin iş insanlarını sorgulamayan fakat onların reklamını yapan söyleşilerini eleştirdi.

“Ekonomi haberciliği” adı altında bu tür söyleşilerin sık sık televizyonlarda ve internet sitelerinde de yayınlandığını aktaran Bildirici, şunları yazdı:

“Gazeteciliğin temel ilkesi olan kamu yararı yerine medya sahibinin ticari çıkarları, ilişkileri, şirketlerin tanıtımı ve siyasi iktidarın propagandası artık ekonomi sayfalarının pusulası. Yaygın medyada haberler, söyleşiler, çoğunlukla bu pusulaya bakılarak hazırlanıyor. Toplumun yararını gözeten, ekonomi haberlerine özellikle de siyasi iktidarın ekonomi kararlarına eleştirel yaklaşan habercilik yapılamıyor.

İş insanlarıyla yapılan tanıtım söyleşileri, işte bu ekonomi haberciliğinin parçası. Bu söyleşileri gazetecilik ürünü gibi göstermek yerine ‘Tanıtım söyleşisi’ ya da ‘Halkla İlişkiler söyleşisi’ (PR) diye sunulsa daha doğru olur. Hem de okur kandırılmamış olur. Zira maddi gücü yüksek olanlara güzellemeler düzülerek gazetecilik yapılamaz. Adını doğru koyalım…”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.