Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “28 yıllık esaretten kurtarıldı” yalanı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, Azerbaycan’ın Esir, Kayıp Kişiler ve Rehineler Devlet Komisyonu tarafından daha sonra yalanlanan, Akşam gazetesinin “18 yaşında cephede kaybolmuştu! Azerbaycan askeri 28 yıllık esaretten kurtarıldı” başlıklı haberini gazetecilik ilkeleri açısından değerlendirdi.

“Akşam gazetesi internet sitesi bu iddiayı kesin bir bilgi gibi haber yaptığında o paylaşımlar çoktan yalanlanmış, bu iddianın gerçek olmadığı ortaya çıkmıştı. Akşam gazetesi yanlışı düzeltmediği ve kayıplarla ilgili en önemli otorite konumundaki Azerbaycan Esir, Kayıp Kişiler ve Rehineler Devlet Komisyonu’nun açıklamasını yayımlamadığı için diğer siteler de aynen alıp yayımlamıştı. Aradan günler geçti, bir iki sitede düzeltildi haber. Ancak ‘Şamhalov İmran 28 yıllık esaretten kurtarıldı’ haberi Akşam, Yeni Çağ, Yeni Akit gazeteleri ve birçok sitede hâlâ olduğu gibi duruyor.

Bu medya kuruluşları, sosyal medyadaki paylaşımlara dayanan, birbirlerinden kopyalayarak kaynak da göstermeden yayımladıkları bu haberin yalanlandığının farkında olmayabilirler mi? Bu mümkün. İnternette son yıllarda oradan buradan araklayıp sonrasına bakılmayan bir habercilik tarzı yaygınlaştı. O nedenle bu haberin doğru çıkmadığını fark etmemiş olabilirler.

Eğer bu medya kuruluşları, yayımladıkları bir haberin sonrasında olup bitenleri takip etmiyor, yalanlandığını fark etmiyorlarsa da vahim, bilerek düzeltmiyorlarsa da vahim” diyen Faruk Bildirici‘nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.