Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Las Tesis dansı yargılanıyor – Fidan Ataselim ile söyleşi: “Katiller kol gezerken kadın hareketini yargılamaya kalkmak zor”

Kadıköy’de Las Tesis dansı için 8 Aralık 2019 tarihinde bir araya gelen kadınlardan altısının yargılandığı dava, 2 Kasım Pazartesi günü başlıyor. Davanın sanıklarından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Katiller kol gezerken, şüpheli kadın ölümlerindeki failler tutuksuz yargılanırken kadın hareketini yargılamaya kalkmak zor. Las Tesis’i değil katilleri yargılayın” dedi.

Şili’de feminist kadınların, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için yaptıkları “Las Tesis” dans performansı kısa sürede tüm dünyaya yayılmış, Türkiye’de de yüzlerce kadın, İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda KCDP ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla Las Tesis dansı için 8 Aralık 2019’da bir araya gelmişti. Polis, kadınların eylemine müdahale etmiş ve KCDP Temsilcisi Ayşen Ece Kavas, KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Sevda Yeniköylü, Nisa Kör, Yaprak Okatalı ve Seda Elhan Barbaros‘u gözaltına almıştı. Kadınlar bir gece gözaltında kalmış ve çıkarıldıkları mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 2 Kasım Pazartesi günü Las Tesis dansı nedeniyle gözaltına alınan altı kadın yargılanacak.

Las Tesisi değil katilleri yargılayın” etiketiyle dayanışma çağrısı yapan Kadın Meclisleri, “#LasTesis’te gözaltına alınan arkadaşlarımızın davası için 2 Kasım’da Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ndeyiz. Kadınlar nasıl durmadıysa mücadelemiz durmayacak, büyüyerek devam edecek” dedi.

“Bir tek Türkiye’de Las Tesis’e polisin saldırması, Türkiye’nin kendi konumu ile ilgilidir”

Las Tesis’in dünya kadınları ile Türkiye’deki kadınları buluşturduğunu belirten Ataselim, “Las Tesis’in sözleri ve hareketleri o kadar etkili ve gerçekti ki bu gerçekle yüzleşmekten Türkiye’deki yetkililer rahatsız oldu. Daha doğrusu yetkilileri, Emine Bulut ve Ayşe Tuba Arslan cinayetleri ardından bu kadınların yaşayabileceği gerçeğini kadın hareketinin söylemesi ve işaret etmesi rahatsız etti” diye konuştu.

Erkek egemenliğinin dünyanın dört bir yanında kadınlara aynı kaderi çizdiğini ve bu kaderi kadınların değiştireceğini söyleyen Ataselim şöyle devam etti: “Bir tek Türkiye’de Las Tesis’e polisin saldırması, Türkiye’nin kendi konumu ile ilgilidir. Siyasi iktidar toplumun ilerleyişinin gerisinde kalıyor. Kadın cinayetlerini durdurmak isteyen bu mücadele sayesinde, nice kadın yaşıyor, bunu bütün toplum biliyor. Polis saldırısı ve açılan dava ile bu gerçek değişmez.”  

Bütün kadınları dayanışmaya çağıran Ataselim, “Kadınların cesareti kırılmayacak. Las Tesis saldırılarını geri püskürten, birçok ilde protesto yapan kadınlar oldu. İstanbul Sözleşmesi tartışmalarını geri püskürten de bu oldu. Şimdi bizleri yargılamak isteyenleri geri püskürten de bu olacak. Katiller kol gezerken, şüpheli kadın ölümlerindeki failler tutuksuz yargılanırken kadın hareketini yargılamaya kalkmak zor. Las Tesis’i değil katilleri yargılayın” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.