Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Derbiye doğru: Fenerbahçe-Beşiktaş

Süper Lig’in 10. haftasında sezonun en heyecanlı maçlarından biri olan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi oynanacak. Derbi, 29 Kasım Pazar günü saat 19.00’da başlayacak. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi Ülker Stadyumu’nda oynanacak maçı, Tugay Kaan Numanoğlu yönetecek. 

İlkler 

Fenerbahçe ile Beşiktaş, tarihteki ilk maçlarında 28 Kasım 1924 tarihinde Taksim Stadyumu’nda oynanan dostluk mücadelesinde karşı karşıya geldi. Maçı 4-0 kazanan Fenerbahçe, Beşiktaş’a karşı ilk galibiyetini aldı. 

İki ekip toplam 352 kez karşılaştı, Fenerbahçe 133 galibiyet alırken, Beşiktaş 126 galibiyete ulaştı. 93 maç beraberlikle sona erdi.  

Caner Erkin ve Gökhan Gönül 1735 gün sonra Beşiktaş’a rakip

Caner Erkin ve Gökhan Gönül, 2015-16 sezonun sonunda tartışmalı bir şekilde Beşiktaş’a transfer oldu. İkili en son, dört senede bir kez gerçekleşen şubat ayının 29 gün olmasıyla, 29 Şubat 2016 tarihinde oynanan ve Fenerbahçe’nin 2-0 kazandığı maçta, siyah-beyazlılara rakip oldu. 2016-17 yaz transfer döneminde olaylı bir şekilde Beşiktaş’a transfer olan ikili, Fenerbahçe’ye rakip oldukları deplasman maçlarında çok ağır hakaretlere maruz kaldı. Gökhan Gönül’e dolar atan taraftarlar, Caner Erkin’e de çok ağır küfürler etti; Caner Erkin küfürler üzerine Beşiktaş taraftarının önüne gidip diz çöktü. 

Fenerbahçe’nin Süper Lig’in yedinci haftasında oynadığı Konyaspor karşılaşmasında, stattaki sınırlı sayıda taraftar, tribüne çağıdıkları Caner Erkin ve Gökhan Gönül ile barıştı. Öte yandan 2015-18 yılları arasında Fenerbahçe’de forma giyen Josef de Souza da ilk kez Fenerbahçe’ye rakip olacak.

Olaylar silsilesi

İki takım arasında son yıllardaki gerilimli olaylar 2016-17 yaz transfer döneminde başladı. Gökhan Gönül ve Caner Erkin’in Beşiktaş’a transfer olmasıyla başlayan gerginlikler, 7 Şubat 2017 tarihinde Türkiye Kupası son 16 turunda iki ekibin eşleşmesiyle devam etti. Fenerbahçe forması giyen Robin van Persie’nin, Oğuzhan Özyakup ve Duško Tošić ile yaşadığı gerginlik tribünlere de yansıdı.

Mücadelede o dönemki Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, Fenerbahçeli Simon Kjaer’in yüzünü sıkmıştı. Fenerbahçe’nin 1-0 kazandığı maçta, Beşiktaşlı bir taraftar maçın son dakikalarına doğru sahaya atladı. Kaleci Volkan Demirel’in üzerine yürümeye çalışan taraftar, Volkan Demirel’in karşılık vermesiyle geri adım atmak zorunda kalmıştı.

2017-18 sezonunda Fenerbahçe deplasmanına giden Beşiktaş, maçı 2-1 kaybetti. Maçta futboldan çok, beş kırmızı ve dokuz sarı kart çıkması, verilen iki penaltı, futbolcuların saha içinde tartışmaları ve Şenol Güneş’in tribüne gönderilmesi çok konuşuldu. 

Olaylar hâlâ sıcaklığını korurken iki ekip bu defa Türkiye Kupası yarı final maçında karşılaştı. Beşiktaş, Vodafone Park Stadı’nda oynanan maçta, bu defa üç kırmızı kart çıktı. 2-2 biten maçın rövanşı, kopma noktasıydı. 

Maçın ilk 15 dakikasında Fenerbahçeli Roberto Soldado ve Beşiktaşlı Pepe’nin sürekli münakaşa halinde olması, tribünleri de gerginleştirdi. İlk yarı bitmeden tribünle münakaşaya giren Beşiktaş’ın yedek kalecisi Tolga Zengin, olayları ateşlerken tribünden atılan bir maddenin kafasını yaralamasıyla Şenol Güneş hastaneye kaldırıldı. Hakem maçı durdurma kararı aldıktan sonra Beşiktaş cephesi maçın 3-0 hükmen lehine sonuçlanmasını talep etti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bu talebi reddetti, maçın kalan bölümünün seyircisiz bir şekilde oynanmasında karar kıldı. Bunun üzerine sahaya çıkmama kararı alan Beşiktaş, Türkiye Kupası’ndan iki sene men cezasına çarptırıldı.  

Çeyrek asrın en heyecanlı derbisi 

Tarihler 25 Şubat 2019’u gösterdiğinde Türk futbol tarihine geçecek maçlardan biri oynandı. Beşiktaş’ın Fenerbahçe’yi konuk ettiği maçta, ilk yarıyı Beşiktaş 3-0 önde kapattı. İkinci yarının ilk dakikalarında farkı bire indiren Fenerbahçe, 67. dakikada Hasan Ali Kaldırım’ın olağanüstü golü ile mücadeleye beraberliği getirdi. İki takım da öne geçme şansı yakalasa da pozisyonları golle sonuçlandıramadı ve mücadele 3-3 eşitlikle sona erdi. 

İki ezeli rakip arasında geçen sezonun ilk maçı Kadıköy’de oynandı. Mücadeleyi Fenerbahçe 3-1 kazandı. Ligin ikinci devresinde oynanan maçta ise Beşiktaş, sahadan 2-0 galip ayrıldı.

Eksikler 

Son lig maçında Gençlerbirliği’ni 5-1 yenen Erol Bulut’un öğrencileri, altı eksikle derbiye çıkmaya hazırlanıyor. 20 puanla ikinci sıradaki sarı-lacivertlilerde sakatlıkları süren Harun Tekin, Nazım Sangare, Tolga Ciğerci ve Mbwana Samatta ile hasta olan Sinan Gümüş ve Ener Valencia, Beşiktaş derbisinde forma giyemeyecek.  

Topladığı 13 puanla yedinci sırada bulunan Beşiktaş’ta ise sakatlığı süren Gökhan Töre, cezalı futbolcular Dorukhan Toköz ve Ersin Destanoğlu ile koronavirüs tedavisi gören Domagoj Vida kadroda yer almayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.